Binnenland

Studentenvakbond wil meer compensatie voor leenstelselgeneratie: 'Vaak tienduizenden euro's schuld'

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studentenvakbond wil meer compensatie voor leenstelselgeneratie: 'Vaak tienduizenden euro's schuld'

De vlag kon uit voor studenten, na het presenteren van het regeerakkoord: de basisbeurs komt terug. Of eigenlijk kon de vlag vooral uit bij scholieren die nu nog in de derde of vierde klas van de middelbare school zitten. Zij gaan studeren in collegejaar 2023-2024, het jaar waarin de stufi terugkeert van weggeweest.

Hun voorgangers blijven achter met flinke schulden en krijgen er te weinig voor terug, als het aan de Landelijke studentenvakbond (Lsvb) ligt, vertelt voorzitter Ama Boahene bij Blok&Toine.

Van 1 miljard blijft weinig over

Snel gerekend kreeg een thuiswonende student gedurende een studie van vier jaar zo’n vijfduizend euro stufi en een uitwonende student bijna veertienduizend. Geld dat jongeren die op dit moment studeren, moeten lenen. Het nieuwe kabinet trekt één miljard euro uit om de groep te compenseren.

"Tot 2023, als het nieuwe stelsel ingevoerd gaat worden, hebben er ruim een miljoen mensen onder het leenstelsel gestudeerd. Eén miljard verdeeld over één miljoen mensen, dan blijft er niet zoveel over. Zeker als je bedenkt dat studenten vaak tienduizenden euro’s schuld hebben", aldus Boahene.

Graag zonder schulden afstuderen

Ze erkent dat studenten ook mét basisbeurs schulden maakten. "Het was niet genoeg om mee rond te komen." De Lsvb zou graag zien dat je zonder schuld af kunt studeren als je daarnaast een bijbaantje hebt: "Dat is nu niet mogelijk, tenzij je ouders flink wat bij kunnen en willen dragen. Alleen al op kamers gaan kost op dit moment heel veel geld."

Wat de precieze kabinetsplannen voor de nieuwe basisbeurs gaan zijn, is nog niet duidelijk, maar Boahene zet hoog in: "Vijf- of zeshonderd euro per maand. Met een bijbaantje van zo’n twaalf uur per week, kan je dan zonder schuld afstuderen. Een flinke investering, maar dat is het waard."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie