Mona Keijzer: 'Hugo had geen zin in meer debatten'
- Nieuws
- Mona Keijzer: 'Hugo had geen zin in meer debatten'
Vanaf vanavond 18.00 uur kiezen de CDA-leden hun nieuwe leider. Vanavond kruisen de drie kandidaten - Hugo de Jonge, Pieter Omtzigt en Mona Keijzer - voor het eerst de degens. En dat is dan meteen voor het laatst. Als het aan Keijzer had gelegen, ging ze veel vaker met de heren in debat. "Ik heb meermalen om verkiezingsdebatten gevraagd, maar kreeg hiervoor de handen niet op elkaar. De heren waren druk. Vooral Hugo had geen zin", zegt ze in 1 op 1.
Volgens de laatste peilingen zou Keijzer weinig kans maken (7 procent) en gaat de strijd vooral tussen vice-premier Hugo de Jonge (42 procent) en Kamerlid Pieter Omtzigt (51 procent).
Maar kom niet bij Keijzer aan dat ze kansloos is. "Peilingen zijn palingen, zeggen we niet voor niets in Volendam. De echte peilingen zijn donderdag twaalf uur als de verkiezingen erop zitten en we weten we de lijsttrekker is geworden. Ik ben er in elk geval van overtuigd dat ik degene ben die het CDA weer groot kan maken."
Video niet beschikbaar
Keijzer kan in elk geval sterk op haar jarenlange bestuurlijke ervaring leunen. De juriste en moeder van vijf zoons was wethouder in de gemeenten Waterland en Purmerend, hield zich als Tweede Kamerlid bezig met zorg, asiel en migratie, en is sinds 2017 staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Tegenover Sven Kockelmann in 1 op 1 laat ze deze ervaring ook doorschemeren.
Neem nu de 'doorgeslagen marktwerking' en 'doorgeschoten flexibilisering op de arbeidsmarkt', waarvan Hugo de Jonge ook af zegt te willen. "Ik zeg het niet alleen, maar laat het ook zien in de praktijk", zegt Keijzer.
"In deze periode als staatssecretaris Economische Zaken heb ik van meet af aan geageerd tegen hedgefunds, zeg maar de sprinkhanen van de economie. Dan doel ik op die praktijken waar mooie bedrijven als Hema en V&D worden volgestopt met schulden door buitenlandse bedrijven en er vervolgens vandoor gaan omwille van de aanhouders.
"Aan die oneerlijke concurrentie heb ik paal en perk gesteld met een voorstel dat is overgenomen door de Europese Raad." Daardoor moeten bij buitenlandse overnames de boeken open, om oneerlijke te concurrentie te voorkomen. Keijzer wil dat het volstoppen van bedrijven met schulden - zoals bij Hema en V&D is gebeurd - niet langer fiscaal aantrekkelijk wordt gemaakt.
Vestigingsklimaat grote bedrijven
In haar campagne profileert Keijzer zich als de belangenbehartiger van het midden- en kleinbedrijf. Tegelijkertijd volgt ze met argusogen de uitspraken van de Shell-topman Ben van Beurden, die er in Het Financieele Dagblad op zinspeelde om het hoofdkantoor van Shell op termijn te verplaatsen naar het Verenigd Koninkrijk. Daarmee zou de gas-en oliemaatschappij het Neder-Britse levensmiddelenconcern Unilever volgen. "7 op de 10 Nederlanders werken voor het MKB, maar we hebben ook de grote internationale bedrijven hard nodig, en het MKB heeft hiervan ook veel profijt.
Het zou ook niet goed zijn voor de Nederlandse economie als het hoofdkantoor van Shell vertrekt. Daarom moeten we opnieuw goed kijken naar de fiscale mogelijkheden om het vestigingsklimaat in Nederland aantrekkelijk te houden."
Keijzer stelde zich overigens ook kandidaat voor het lijsttrekkerschap bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2012. Die strijd verloor ze van partijgenoot Van Haersma Buma. Keijzer belandde hierna op de tweede plaats van de kandidatenlijst van het CDA. bij de verkiezingen sleepte ze ruim ruim 127 duizend voorkeurstemmen in de wacht. Mocht Keijzer dit keer wel worden gekozen worden tot lijsttrekker, dan worden de christendemocraten voor het eerst in hun bestaan aangevoerd door een vrouw.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.