Binnenland
NOS

'Kennis over Defensie in de Kamer is ronduit slecht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kennis over Defensie in de Kamer is ronduit slecht'

De Tweede Kamer, en misschien wel de hele samenleving, was gedesinteresseerd in Defensie. De krijgsmacht heeft de afgelopen 25 jaar in het verdomhoekje gezeten, vindt oud-legerofficier en defensiespecialist Peter Wijninga.

In NOS Met het Oog op Morgen uitte hij kritiek op de kennis van zaken van Kamerleden na het debat met de afgetreden minister Hennis.

"Ook tijdens dit debat vond ik het af en toe beschamend hoe slecht de kennis over Defensie is in de Kamer. Deels komt dat omdat er weinig militaire expertise aanwezig is. Er zijn geloof ik maar drie Kamerleden met een militaire achtergrond."

Quote

Er zijn geloof ik maar drie Kamerleden met een militaire achtergrond

Defensiespecialist Peter Wijninga

'Jij moet beter weten'

Ook het optreden van CDA-Kamerlid Raymond Knops wekte ergernis op bij de defensiespecialist. "Dan zie ik Knops, nota bene zelf een oud-militair, vragen stellen aan de minister waarvan ik denk: ja jongen, jij zou beter moeten weten. Maar jij bent hier bezig de minister het leven zuur te maken. En dat vind ik wel merkwaardig."

Wijninga denkt dat er bij Defensie wel degelijk fouten zijn gemaakt. "Hennis vindt haar eigen optreden ook knullig en dat heeft haar zeker beschadigd. Dus ik denk dat er geen andere optie was dan aftreden."

'Middendorp is boos'

Het vertrek van commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp is een vertrek uit protest, denkt Wijninga. "Die is gewoon boos. Dat blijkt ook uit zijn verhaal. Hij heeft laten blijken dat er wel degelijk een streep werd getrokken. En ik denk dat dat een belangrijke reden is voor hem om nu te zeggen: ik vertrek."

Ster advertentie
Ster advertentie