Binnenland

Advies Gezondheidsraad: onder de 60 geen AstraZeneca

NTRNOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Advies Gezondheidsraad: onder de 60 geen AstraZeneca

De Gezondheidsraad wil dat het AstraZeneca vaccins niet meer wordt gegeven aan mensen onder de 60 jaar. De raad neemt daarmee geen enkel risico. OMT-lid en arts-microbioloog Marc Bronten legt in Nieuws en Co uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

''Vaccins moeten nog veiliger zijn dan geneesmiddelen. Bij vaccins accepteren we eigenlijk bijna nauwelijks bijwerkingen. Dat heeft volgens het OMT-lid te maken met het veiligheidsgevoel van mensen. Bronten: ''Dat gevoel moet absoluut aanwezig zijn. Mogelijk is het een argument geweest dat bij de Gezondheidsraad heeft meegespeeld.''

Twee verschillende meningen

De aanleiding voor het spoedadvies van de Gezondheidsraad zijn meldingen van de zeldzame combinatie van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes na het vaccineren. Vorige week besloot Nederland tijdelijk te stoppen met het inenten van mensen onder de 60 met AstraZeneca. De Jonge wilde wachten op een nieuw oordeel van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) over het vaccin. Dat kwam gisteren.

Zij bestempelde het risico als zeer klein en gaven aan dat de voordelen van het vaccin opwegen tegen het risico. De adviesraad spreekt zich nu dus uit tégen het oordeel van de EMA. Of minister De Jonge het advies van de Gezondheidsraad overneemt is nog niet bekend.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie