Binnenland
EO

'Kerken hoeven niet het braafste jongetje van de klas te zijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Kerken hoeven niet het braafste jongetje van de klas te zijn'

Basisscholen zijn open, de contactberoepen zijn ook weer aan de slag en vanaf 1 juni geldt dat eveneens voor een aantal andere sectoren. Maar de kerken zijn nog zo goed als dicht. En dat is tegen het zere been van theoloog Arnold Huijgen: "Ik zie bij kerken de neiging om het braafste jongetje van de klas te zijn." In Dit is de Dag gaat hij in debat met zijn collega Tom Mikkers, die juist vindt dat kerken geduldig moeten zijn.

Huijgen vindt dat kerken de veiligheidsmaatregelen overdrijven: "Het toppunt voor mij zie ik bij dopen. De Protestantse kerk in Nederland heeft een richtlijn uit doen gaan dat je bij dopen een stok van een meter met een schelp er aan moet gebruiken om de afstand te houden. Dan denk ik: als een kapper twintig minuten aan mijn haar kan zitten, dan lukt het ook wel om met ontsmette handen tien seconden lang dit heel belangrijke christelijke ritueel uit te voeren."

Waarom mag het eigenlijk niet?

Volgens Huijgen moeten kerken niet worden vergeten bij het versoepelen van de corona-maatregelen. Hij pleit er voor dat kerken meebewegen met de rest van de maatschappij en langzaam opengaan.

De geplande versoepeling voor 1 juli dat kerken weer samenkomsten van honderd bezoekers mogen organiseren, noemt hij 'natte vingerwerk': "Het maakt uit of je een kleine kerk hebt of een grote, historische kerk. Je hebt kerken met wel 2000 zitplaatsen. Met anderhalve meter afstand kun je daar wel 400 mensen kwijt. Waarom mag dat eigenlijk niet?"

'Wij wachten wel'

Tom Mikkers - ook theoloog - vindt het tegenovergestelde: hij pleit voor een oefening in geduld voor kerken. "We hebben jarenlang verkondigd dat wachten en geduldig zijn belangrijke waarden zijn. Ik denk dat wij een voorbeeld kunnen zijn, wat wachten precies is. Dat virus is niet verslagen, maar is er nog steeds."

Mikkers zou liever een campagne namens de kerken zien met als slogan "Wij wachten wel". Het gaat hem om de goede volgorde bij het langzaam heropenen van de samenleving: "We weten nog niet wat de gevolgen zijn van de voorzichtige openstelling, dus we moeten als kerken terughoudend zijn. Dat is chique en je kunt nooit terughoudend genoeg zijn bij het beschermen van levens."

Zijn kerken het braafste jongetje van de klas?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie