Binnenland
NTR

Je kunt zoveel meer met bessen dan alleen maar jam maken

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Je kunt zoveel meer met bessen dan alleen maar jam maken

Aalbessen, zwarte bessen, cranberry's, bramen, vlierbessen: bessen zijn kleine bommetjes van zoet en zuur. Heerlijk om los te eten, maar ook geweldig om te gebruiken in gerechten. Culinair redacteur Dosia Brewer, bekend van de vegan kookboeken, vertelt in Mangiare! over het zelf kweken van bessen in je (moes)tuin en de reeks aan receptmogelijkheden.

Mangiare! Over Bessen en Beter Eten - Mangiare!

"Een bes is een vruchtlichaam met meerdere pitjes erin", legt Dosia Brewer uit. "We noemen een aardbei een bes, maar dat is eigenlijk geen bes. Net als de framboos. Dat zijn schijnvruchten, wij gebruiken ze alleen als bessen. Een watermeloen is wel een bes, een avocado, een tomaat ook. Veel groenten zijn ook bessen."

Bakken vol bessen

Als de bessenstruiken overproductie draaien en de bessen spotgoedkoop zijn, maak je de lekkerste jam, gelei, chutney, sauzen, siropen en sappen. Dosia heeft zelf een stadsmoestuin: "Ik heb niet heel veel van één soort, maar weinig van veel verschillende soorten. Ik heb de Japanse wijnbes en die vind ik erg leuk. Daarnaast heb ik kruisbessen, honingbessen, aardbei, zwarte bessen, theebeurs, kiwibessen."

Iedereen met een moestuin of met bessenstruiken herkent dit, vertelt Dosia, op een gegeven moment zit je met bakken vol bessen. "Daar moet je wat mee. Niet alleen maar die eindeloze serie jammetjes maken, je kunt er veel meer mee. Ik heb ze in mijn hoofd teruggebracht tot hun essentie: zoet en zuur. Toen ben ik gaan kijken in welke gerechten je die twee smaken kunt gebruiken. Als je het zo bekijkt is er een eindeloze reeks toepassingen."

Zoet en zuur

Dosia ontdekte nieuwe frisse combinaties. Zoals het maken van eigen aardbeienazijn en kruisbessenwaterkefir. Of het brouwen van rozebottels, druiven, sleedoornbessen de lekkerste bessenjenevers, -gins en likeuren of een eigen sprankelende bessencider.

Het zoet en het zuur van bessen doet het ook goed in allerlei hartige gerechten, dranken en smaakmakers: kip met bramen-barbecuesaus, een kaasplankje met blauwebessenmosterd, prei met vlierbessendressing of frambozenkombucha. "Ik ben dol op de drankjes die je met bessen kunt maken. Kombucha is heel erg leuk en lekker om in huis te hebben."

Specifieke smaken

Bessen kunnen hele specifieke smaken hebben. "Dat scherpe zuurtje van de aalbes bijvoorbeeld leent zich erg goed voor gelei en limo’s. En dat is dan weer heerlijk bij eendenborst.

Zwarte bessen toch wel mijn favoriet, daar is ook moeilijk aan te komen, behalve dan in pluktuinen, daar zie je ze wel. En dat is heerlijk bij bietencarpaccio. Of in een jelly met een beetje rozenwater."

Radio Mangiare!

Het lekkerste programma iedere vrijdag om 19:30 en 20:30 uur op NPO Radio 1. Volg Mangiare! op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie