Binnenland
NOSNTR

Ridouan Taghi gaat voorlopig zijn eigen verdediging voeren in het liquidatieproces Marengo

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ridouan Taghi gaat voorlopig zijn eigen verdediging voeren in het liquidatieproces Marengo

Ridouan Taghi gaat voorlopig zijn eigen verdediging voeren in het liquidatieproces Marengo. Dat heeft hij de rechtbank laten weten in een brief. NOS-Justitieredacteur Remco Andringa en Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, vertellen er meer over in Nieuws en Co.

In de brief aan de rechtbank maakt Ridouan Taghi duidelijk dat hij op zoek is naar een advocaat. Vooralsnog heeft hij niemand gevonden. Taghi zal noodgedwongen zijn eigen verdediging voeren in het liquidatieproces. De rechtbank wilt verder niks vrijgeven over de inhoud van de brief. Komende woensdag gaat er tijdens de zitting besproken worden hoe het verder moet met de verdediging van Ridouan Taghi. Taghi's detentieadvocaat Thomas van der Horst, heeft vandaag met Taghi gesproken en de inhoud van de brief bevestigd.

Laatste fase marengo proces

De laatste fase van het Marengo-proces is aangebroken. Inez Weski was klaar met haar pleidooi en werd vlak daarna gearresteerd. Het grootste gedeelte van het proces is achter de rug. "Taghi heeft nu nog het recht om zijn zegje te doen als hij dat wil. Wat nog openstaat zijn een aantal verzoeken van Weski aan de rechtbank om getuigen te mogen horen. Als er getuigen gehoord moeten worden dan heeft Taghi een nieuwe advocaat nodig", legt NOS-Justitieredacteur Andringa uit.

"Normaal gesproken duurt het niet lang om een nieuwe advocaat te vinden, maar dit is natuurlijk een bijzonder proces met een bijzondere verdachte waar ik mij wel kan voorstellen dat het een lastige vraag is. Advocaten willen niet in dit proces stappen. Het heeft verschillende redenen. De eerste reden is een praktische, je hebt namelijk een jaar nodig om je te verdiepen in de hoeveelheid processtukken. Daarnaast heeft wat er met mevrouw Weski gebeurd is, tot een enorme schok geleid in onze beroepsgroep. Dat maakt mensen voorzichtig om zich hierin te begeven", vertelt Geertjan van Oosten van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten.

Advocaat toewijzen?

"Het hebben van een advocaat is een recht en geen plicht, in het grofste geval wordt er een advocaat toegewezen. De rechter-commissaris voegt dan een advocaat toe. Een advocaat mag bijna altijd kiezen welke verdachte hij bijstaat. Als er niemand bereid is om de verdachte bij te staan, zal er iemand moeten komen omdat alleen advocaten bevoegd zijn om dit werk te doen", aldus van Oosten.

Wat is NPO Radio 1 Luistert naar jou?

Welke thema’s en onderwerpen vind jij belangrijk? Welke verhalen moeten meer aandacht krijgen op NPO Radio 1?

Via nporadio1.nl/luistertnaarjou kun je ons laten weten wat er speelt in jouw omgeving en wat meer aandacht verdient op onze zender: van structurele problemen tot creatieve oplossingen, NPO Radio 1 Luistert naar jou.

Ster advertentie
Ster advertentie