Binnenland

'Regionale lockdown gaat niet meer werken, collectief strengere maatregelen nodig'

AVROTROS
foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Regionale lockdown gaat niet meer werken, collectief strengere maatregelen nodig'

Vrijdag is er een nieuw 'weegmoment'. Dan zal blijken of er nieuwe maatregelen genomen worden en geven Mark Rutte en Hugo de Jonge mogelijk weer een persconferentie. Marino van Zelst houdt als modelleur infectieziekten van de Wageningen Universiteit de coronacijfers nauwlettend in de gaten. Hij vreest dat strengere maatregelen noodzakelijk zijn.

"De cijfers zijn nu al zo ernstig dat je niet meer alleen kan ingrijpen in de gebieden waar de besmettingen hoog zijn. Het is een kwestie van tijd voordat het in het hele land zeer ernstig is", zegt hij in EenVandaag.

'Coronatoegangsbewijs niet genoeg'

Het is volgens Van Zelst nog maar de vraag of de maatregelen die vorige week dinsdag werden aangekondigd, genoeg zullen zijn. Toen werd gesuggereerd dat een volgende stap zou kunnen zijn om het coronatoegangsbewijs uit te breiden, onder andere naar bijvoorbeeld het werk.

"Inmiddels gaat het virus zo hard, dat het de vraag is of je het zou redden met alleen het uitbreiden van het coronatoegangsbewijs." Van Zelst is van mening dat het niet genoeg is. "Als iedereen ineens de basismaatregelen zou volgen, krijg je misschien een deuk in de besmettingen, maar het daalt niet ineens heel hard. Daar moet worden besloten, wil je de besmettingen heel hard omlaag krijgen, of wil je beheersbaar zo hoog mogelijke besmettingen hebben?"

Discussie

Van Zelst denkt dan dus ook dat strengere maatregelen noodzakelijk zijn. "Een maand geleden had het nog met een paar simpele maatregelen gekund. Nu zal het alweer een dure grap worden en zit je alweer aan zware maatregelen met grote maatschappelijke, sociale en economische gevolgen."

Zoals Van Zelst terecht aangeeft is er ook binnen de experts discussie. Wetenschappers verschillen van mening en visie. "De een vindt het genoeg als je er vanuit gaat dat iedereen zich weer aan de basismaatregelen zou houden, de ander ziet de stijging van de besmettingen en denkt, streng ingrijpen is nodig om het tij weer te keren."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie