Binnenland

Zomer- of wintertijd? Nederlanders en politiek zijn er nog niet uit

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zomer- of wintertijd? Nederlanders en politiek zijn er nog niet uit

Voor welke tijd kiest ons land volgend jaar? Op aangeven van de Europese Commissie moet elk Europees land kiezen: blijft het zomer- of wintertijd? Uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel blijkt dat Nederlanders geen duidelijke voorkeur hebben. Ongeveer een derde wil dat het zomertijd blijft, ook een derde wil dat het wintertijd blijft.

Gijs Rademaker van het Opiniepanel licht de uitslagen toe bij Radio EenVandaag. "De meeste panelleden vinden dat het schoon genoeg is en dat er één tijd moet komen. Vooral het verzetten van de klok vinden ze veel gedoe."

De argumenten voor welke tijd het moet blijven, lopen uiteen. "In de zomer is het zo heerlijk lang licht en ook veiligheid wordt veel genoemd, zeggen voorstanders van de zomertijd", vertelt Rademaker. "Over de wintertijd zeggen mensen dan weer: het wordt dan erg laat licht in de ochtend. Dat het 'de ware tijd' zou zijn wordt ook veel gezegd."

Wat vindt Nederland precies?

De volledige uitslag van het Opiniepanel is te vinden op EenVandaag.nl.

Wat gaat Den Haag doen?

Politiek commentator Joost Vullings vertelt dat het nog wel even kan duren voordat in Den Haag een keuze is gemaakt. "De politiek zit enorm met deze kwestie in de maag. Ze hadden er nog nooit over nagedacht: de klok verzetten was iets dat we gewoon deden. Geen enkele partij had er dan ook een standpunt over."

Er hoeft dan ook nog geen besluit genomen worden. De Europese Commissie heeft landen tot uiterlijk 31 maart 2019 gegeven om hun keuze door te geven. Die tijd zal het kabinet ook nodig hebben om experts te raadplegen. "Chronobiologen, die hier verstand van hebben, zeggen dat de wintertijd de natuurtijd is. Zij pleiten ervoor om die in te stellen. Er wordt ook onderzoek gedaan onder de Nederlandse bevolking. Daarna moet onze keuze nog worden afgestemd met het buitenland", vertelt Vullings."Er moet nog zoveel gebeuren, dat een besluit dus niet op korte termijn te verwachten is."

Radio EenVandaag

Radio EenVandaag is elke werkdag tussen 14 en 16 uur te beluisteren op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie