Binnenland
NOS

Na positieve coronatest moeten sommige zorgmedewerkers toch aan de slag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na positieve coronatest moeten sommige zorgmedewerkers toch aan de slag

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd bevestigt dat zorgmedewerkers in enkele gevallen doorwerken na een positieve coronatests. Vakbond FNV sloeg deze week alarm nadat het signalen had ontvangen dat zorgverleners gevraagd zijn door te werken. Bestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg en Welzijn noemde het "te bizar voor woorden".

Hoofdinspecteur Korrie Louwes noemt het in het NOS Radio 1 Journaal een 'duivels dilemma': "De regel is natuurlijk thuisblijven, zoals dat voor iedereen in Nederland geldt. Tegelijkertijd staan zorgorganisaties voor een duivels dilemma omdat het tekort aan personeel dan zo groot wordt dat er inderdaad in heel uitzonderlijke situaties gekeken wordt of besmette medewerkers aan de slag kunnen."

Video niet beschikbaar

Heel uitzonderlijk

Zorginstellingen zien zich volgens haar genoodzaakt om besmette medewerkers met milde klachten in te zetten, omdat de continuïteit van de zorg onder druk staat en vervangend personeel niet voorhanden is.

"Dit is heel, heel, heel uitzonderlijk. Je ziet dat zorgorganisaties er heel karig gebruik van maken want zij zien die risico's ook. En dat is maar goed ook. Ze doen het enkel in gevallen dat het zo veilig mogelijk kan."

Vrijwillige basis

Een besmette collega werkt met persoonlijke beschermingsmiddelen en zoveel mogelijk alleen. Ook gebeurt het alleen op vrijwillige basis. "De hoofdregel is: met COVID blijf je thuis, maar het is natuurlijk wel van belang dat patiënten verzorgd blijven worden." Louwes benadrukt dat de inspectie optreedt als het doorwerken niet op een veilige manier gebeurt. "Het is al gebeurd dat het niet veilig verliep en dan zijn die instellingen daarop aangesproken. De inspectie is er om op te treden."

Doorwerken met corona

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie