Binnenland
AVROTROS

Bijna helft doktersassistenten dagelijks te maken met agressieve mensen die vragen om vaccin

foto: EenVandaagfoto: EenVandaag
  1. Nieuwschevron right
  2. Bijna helft doktersassistenten dagelijks te maken met agressieve mensen die vragen om vaccin

Vrijwel alle doktersassistenten worden dagelijks, soms zelfs elk uur, door patiënten bestookt met steeds maar dezelfde vraag: wanneer krijg ik een vaccin en waarom niet nu? Dat blijkt uit onderzoek van NVDA onder ruim 1000 doktersassistenten.

Hoewel de meeste mensen begrip tonen als hen wordt verteld dat dit zonder uitnodiging niet mogelijk is, krijgt tweederde van de ondervraagde assistenten wekelijks met boze of agressieve patiënten te maken. Vier van de tien ontvangt zelfs dagelijks boze of agressieve telefoontjes.

'Lastig werken'

Doktersassistent Alma ervaart het ook bij de praktijk waar ze werkt. "Een aantal van mijn collega's zeggen vaker ontdaan te zijn door hoe mensen ons uitschelden of de hoorn erop smijten. Het is lastig werken zo", zegt ze tegen EenVandaag.

"Ik probeer altijd professioneel te blijven en houd ervan om mensen te helpen", gaat ze verder. "Maar als je van 8 tot 5 continu zulke telefoontjes krijgt, dan doet dat wel wat met je."

Reguliere zorg in geding

"Wat we in de enquête zien, aan de hoeveelheid open antwoorden die we hebben gekregen, dat het de doktersassistenten heel erg hoog zit", zegt Kees Gillis van de NVDA. "Wij zitten vast aan beleid. Mensen kunnen bellen, maar we kunnen het niet voor ze regelen", zegt Gillis.

Alma zegt dat ze met al deze telefoontjes over het vaccin ook minder tijd is voor de reguliere zorg. "En omdat iedereen zo lang in de wacht staat door die extra telefoontjes, staan mensen ineens ook boos in de praktijk. Ik leg er wel wakker van, terwijl het zo'n mooi vak is."

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie