Binnenland
EO

Thuisonderwijs? 'Zorg voor genoeg afwisseling'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Thuisonderwijs? 'Zorg voor genoeg afwisseling'

Nu kinderen thuis moeten blijven, zitten veel ouders in de problemen. Niet alleen worden ze verwacht zoveel mogelijk thuis te werken, doordat de scholen dicht zijn worden ouders plotseling gebombardeerd tot meester of juf.

Docent Thijs Roovers raadt aan een dagindeling te maken. "We hebben in het onderwijs de algemene conclusie dat zaakvakken als lezen, taal en rekenen het best in de ochtend gegeven kunnen worden. Dan kunnen kinderen meer informatie tot zich nemen."

Vervelen

Hoe zorg je dat je kinderen zich niet gaan vervelen en de situatie nóg vervelender wordt? Roovers: "Zorg voor genoeg afwisseling, en en zeker voor jonge kinderen is ook bewegen belangrijk. Het liefst buiten, maar eventueel ook binnen, als je daar de ruimte voor hebt." Naar buiten kan, maar niet met z’n allen in de speeltuin. "Ga niet over elkaar heen rollebollen en ondertussen lekker hoesten..."

Jacoline uit Zeist heeft momenteel drie kinderen thuis: eentje van negen, eentje van zeven en eentje van vijf. Met de oudste twee ging het prima, vertelt ze: "die hebben werkjes gedaan en online wat opdrachtjes." De jongste was echter een probleem: "zijn spanningsboog is minimaal en ik kon vrij weinig opdrachten voor hem vinden," aldus de moeder. Ze vraagt zich af hoe je de combinatie kan maken.

Samenwerken

Afwisseling is het belangrijkste, zegt Roovers. "Je kunt een kind van vijf niet een half uur aan een zelfde opdrachtje zetten. Daar hebben ze de concentratie niet voor", aldus de docent.

Als er oudere kinderen zijn, kun je die ook betrekken. "Er zijn prachtige samenwerkingsvormen", zegt hij. Bijvoorbeeld tutorlezen: "met z’n tweeën een boek gaan lezen. Dat het oudere kind een stuk leest en het jongere kind erbij helpt."

Vanavond tussen 18.00 en 19.00 is er een nieuw coronaspreekuur op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie