Binnenland
NOS

'Hitteletsel bij tientallen militairen door fouten bij Defensie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hitteletsel bij tientallen militairen door fouten bij Defensie'

Defensie heeft grote fouten gemaakt, waardoor tientallen militairen hitteletsel hebben opgelopen tijdens oefeningen in Nederland. Dat staat in een vertrouwelijk onderzoeksrapport van Defensie dat het tv-programma Zembla in handen heeft. Defensie riep een onderzoekscommissie in het leven nadat in 2016 een marechaussee in opleiding onwel was geworden en stierf tijdens zijn training.

De commissie onderzocht vier incidenten waarbij militairen oververhit zijn geraakt en concludeert dat leidinggevenden onvoldoende kennis hebben over het voorkomen van hitteletsel. "Kleding en oefeningen zijn niet aangepast aan warme weersomstandigheden, terwijl de militaire handboeken en richtlijnen dat wel voorschrijven", zo schrijft de commissie.

Bij alle incidenten was het buiten meer dan 25 graden Celsius. Zembla meldt dat militairen een speciale jas dragen, die wordt ervaren als "een plastic zak zonder ventilatie". Ook kwam het voor dat een thermoshirt en winterbroek werd gedragen tijdens een hittegolf in de zomer, vertelde Zembla-journalist Roelof Bosma in het NOS Radio 1 Journaal.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie