Aanslag bij Brits parlement: zeker vier doden
- Nieuws
- Aanslag bij Brits parlement: zeker vier doden
[NOS] In Londen is een man met een auto ingereden op mensen op Westminster Bridge, waarbij vier doden en zeker twintig gewonden zijn gevallen. Daarna stak hij een agent neer bij het parlementsgebouw, waarna hij zelf werd neergeschoten.
Het lijkt erop dat een auto op de Westminster Bridge inreed op mensen, waarna de chauffeur uitstapte en naar het parlementsgebouw ging. Daar viel hij agenten aan met een mes, waarop hij werd neergeschoten. Een van de aangevallen agenten overleed in een ziekenhuis.
Op de brug zijn zeker twintig mensen gewond geraakt, vier zijn omgekomen bij de aanslag. De toestand van de verdachte is onbekend.
> Volg het Liveblog op nos.nl met bijdragen van onder meer correspondent Tim de Wit.
De aanvaller probeerde het parlement binnen te dringen, maar dat is niet gelukt. De politie zegt de situatie te beschouwen als een terroristische aanslag.
Franse scholieren
Op de Westminster Bridge, vlak bij het parlement raakten meerdere mensen gewond toen een auto inreed op het publiek. Een arts meldt dat een vrouw is bezweken aan haar verwondingen. De ambulancedienst in Londen zegt zeker tien gewonden te hebben behandeld. Enkele gewonden zijn er slecht aan toe. Het vermoeden is dat de man die de agenten heeft aangevallen bij het parlement in de auto zat.
De politie riep de honderden mensen in het parlement op zich schuil te houden. Later werden ze door zwaarbewapende agenten naar een binnenplaats geleid. Onder de aanwezigen waren schoolklassen op excursie, zegt NRC-correspondent Melle Garschagen, die erbij was.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De Nederlandse Melle Garschagen, direct na de aanslag: "Ik zie veel ambulances. Het plein is helemaal leeg, op politiemensen na. Niemand mag Westminster in en uit. (...) Het is een groot gebouw, dus je hoort en ziet niet direct wat er zich buiten afspeelt. Daarom pakten we allemaal onze telefoon om te kijken wat er aan de hand was. Via sociale media kregen we door dat er iets heel goed mis is.”
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Luister het hele gesprek met Melle Garschagen en de eerste reacties die binnenkwamen , geselecteerd door redacteur Rutger Mazel:
Aanval bij Brits parlement: politie gaat uit van terroristische daad
Twee ooggetuigen vertellen: "We draaiden ons om en zagen een auto die een vrouw aanreed. Ik denk dat het een vrouw was, maar dat weet ik niet honderd procent zeker. Ze lag onder het wiel."
Twee ooggetuigen: "We hoorden schoten. Ik hoorde mensen schreeuwen en hoorde weer schoten. We kropen verder over de brug en er lagen tien, twaalf lichamen op verschillende plekken. Het was vreselijk, echt vreselijk."
Minister Koenders
Ook minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft gereageerd op de aanslag in Londen. Hij leeft mee met de slachtoffers. "Ik heb mijn Britse collega Boris Johnson, met wie ik vandaag zij aan zij zit in de anti-ISIS conferentie in Washington, direct mijn medeleven betuigd toen het verschrikkelijke nieuws binnenkwam. Mijn gedachten zijn bij de inwoners van Londen." Volgens Koenders zijn er geen indicaties dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn. "Maar dat kunnen we in dit stadium ook nog niet uitsluiten."
Premier May werd meteen per auto naar een veilige plaats gebracht. Ze is inmiddels weer op Downing Street 10.
Westminster Abbey
De circa 500 mensen in het parlement zijn vanavond naar Westminster Abbey gebracht. Waarschijnlijk moeten ze daar aan de politie verklaringen afleggen over wat ze hebben gezien.
Het metroverkeer is stilgelegd. Politie is massaal aanwezig, ook met helikopters.
Een politiewoordvoerder maakte tegen 18.00 uur bekend dat een commissaris van politie getuige was van het incident. Hij kon nog geen aantallen slachtoffers noemen.
Nederland
De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in Nederland houdt de situatie in de gaten en ziet op dit moment geen aanleiding voor extra maatregelen.
Premier Rutte spreekt in een reactie van afschuwelijke beelden uit Londen. "De Britten kunnen op onze steun rekenen. We volgen de situatie nauwgezet en staan in contact met de Britse autoriteiten", zegt Rutte.
Volgens minister Koenders zijn er geen signalen dat onder de slachtoffers Nederlanders zijn.
Een of meerdere daders?
In Bureau Buitenland een gesprek met Anne Saenen, correspondent. Over de vermoedelijke dader. "Er is een foto openbaar gemaakt, de dader is inmiddels overleden. Het is een donker getinte man." Er zou ook jacht zijn gemaakt op een mogelijk tweede verdachte, meldden BBC aldus Saenen. "Maar officieel weten we er niks van." Volgens Saenen klinken ook uren na de aanslag nog sirenes rond Westminster.
May was lange tijd van de radar, maar heeft inmiddels haar medeleven getoond. Volgens de burgemeester was Londen, Khan, juist omdat het een zo diverse gemeenschap huisvest, altijd rekening gehouden met een aanslag. Volgens hem was dat ook de reden dat ze zo snel in actie kwamen. Ze waren als het ware voorbereid. Volgens de correspondent heeft de opmerking over diversiteit in de stad veel stof doen oplaaien. Luister naar het gesprek tussen presentator Naeeda Aurangzeb en Anne Saenen.
Aanslag in Londen
Tot zover de berichtgeving over de aanslag in Londen (23.00 uur) .