Binnenland
KRO-NCRV

Ziekenhuisbestuurder Berden: geef zorgpersoneel als eerste boosterprik

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ziekenhuisbestuurder Berden: geef zorgpersoneel als eerste boosterprik

Om iedereen zo veel mogelijk op de been te houden in de zorg, zou juist het personeel van de ziekenhuizen en zorgcentra als eerste de boosterprik moeten krijgen. “Begin hier vandaag mee”, zegt Bart Berden, bestuursvoorzitter van de het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis bij 1 op 1.

Van de mensen die met corona in het Tilburgse Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) worden opgenomen, is de helft gevaccineerd en van die groep is de helft volkomen gezond. Berden ziet een toename van de gevaccineerde, oudere patiënten zonder onderliggend lijden. “We denken dat dat komt omdat de afweer bij ouderen aan het afnemen is.” Berden benadrukt dat vaccins nog steeds heel goed helpen, maar dat de werking ervan afzwakt.

Boosterprik voor zorgpersoneel

Dus is een boosterprik noodzakelijk. “Hoe sneller hoe beter”, zegt Berden. “Ik begrijp niet goed waarom we hiermee een paar weken moeten wachten. De vaccins zijn er en er is prikcapaciteit.”

Wel wil Berden dat het zorgpersoneel als eerste die derde prik krijgt in tegenstelling tot het kabinet dat juist de ouderen voor wil laten gaan. De bestuursvoorzitter van EZT waarschuwt dat als we de volgorde van het kabinet aanhouden “we een grote uitval in de zorg krijgen en we helemaal vastlopen”.

Hierin staat Berden niet alleen, ook andere ziekenhuisbestuurders uit de regio zeggen hetzelfde: prik eerst het ziekenhuispersoneel, de huisarts, het ambulancepersoneel en de medewerkers van verzorgingshuizen. “En begin vandaag.”

Déjà Vu

Vorig jaar werd de eerste coronapatiënt van Nederland opgenomen in het Elisabeth-TweeSteden, nu lijkt het scenario van vorig jaar zich weer te herhalen. Opnieuw spreken we over mogelijke oplaaiende besmettingscijfers na carnaval en wintersportvakanties. “Dat lijkt me niet heel verstandig om die dit jaar te boeken”, zegt de bestuurder, die ook voorzitter is van het regionaal Overleg Acute Zorg.

“Ik heb een gevoel van déjà vu, omdat we niet weten waar we uitkomen. Maar we hebben geleerd van de eerdere crisis en kunnen die kennis nu wel toepassen.” Wel is de situatie inmiddels meer kritiek en spannender dan vorig jaar in zijn ziekenhuis, omdat andere steden niet meer kunnen bijspringen om patiënten op te vangen. “Vorig jaar waren we op de ziekenhuisvloer vooral bang voor wat er zou komen. Nu vrees je dat het niet meer ophoudt met de zieke coronapatiënten die maar blijven komen.”

Te laat handelen

Volgens Berden handelen we nu te laat, maar “wel passend”. Naar verwachting zullen er vrijdag bij de persconferentie strengere maatregelen worden aangekondigd. “We verwachten dat er volgende week al zo'n veertig procent meer ic-bedden bezet zijn. Dan moeten we heel veel reguliere zorg gaan afschalen. Vorig jaar hadden we een coronacrisis en nu hebben we een capaciteitscrisis.”

Er dreigt er een zogenoemd zorginfarct waarbij mensen niet meer de zorg kunnen krijgen die ze nodig hebben. “Dat leidt ertoe dat we zorg die niet urgent is aan het rantsoeneren zijn. We zijn gestopt met inhaalzorg en de komende twee weken kunnen we ook niet de zorg leveren zoals we dat zouden willen”, verzucht Berden.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie