Binnenland
NOS

Musea trekken weer meer bezoekers, vooral jongeren gaan vaker

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Musea trekken weer meer bezoekers, vooral jongeren gaan vaker

Er kwamen vorig jaar bijna 700.000 bezoekers meer naar de musea dan het jaar ervoor. De 435 musea die aangesloten zijn bij de Museumvereniging trokken zo'n 31 miljoen bezoekers. Volgens de vereniging is het aantal museumbezoeken de afgelopen 4 jaar met 30 procent gestegen.

Een op de vijf bezoekers is jonger dan 18 jaar. De jonge bezoekers worden voor de musea steeds belangrijker. Via social media, en met name via foto- en videoplatform Instagram, proberen de musea millennials naar het museum te krijgen.

'Jongeren weten het museum te vinden, maar wel met school'

Voor sommige musea zoals het Moco Museum in Amsterdam is de millennial (20-40 jaar) zelfs de belangrijkste doelgroep. "Het is de bezoeker van de toekomst" zegt directeur Kim Prins. Het museum lanceert binnenkort een interactieve app waarmee bezoekers bijzondere foto's kunnen maken. "Je moet het aantrekkelijk maken voor deze groep en dus richten we veel visuele hoekjes in."

Influencers

Het resultaat zie je in je tijdlijn op Instagram. Het zijn de foto's van mensen in waanzinnige omgevingen zoals de kamer van Roy Lichtenstein in het Moco Museum of het kunstwerk 'Through the Wall' van de Chinese kunstenaar Song Dong in museum Voorlinden.

De musea nodigen ook vaak influencers uit om tentoonstellingen te bekijken en te fotograferen voordat ze open zijn. Mick Groeneveld van het Tropenmuseum doet dat ook. "Onze openingen zijn altijd openbare evenementen. Daarvóór nodig ik een groep influencers uit."

Op dit moment loopt de tentoonstelling Cool Japan in het Tropenmuseum. Er is een speciale kamer ingericht voor selfies. Groeneveld: "Het is heel belangrijk om een ruimte te creëren die goed te fotograferen is, je merkt dat daar onder jongeren veel behoefte aan is."

Kleine musea

Het succes van de musea heeft ook een keerzijde. Vooral de grote musea erken veel van het toegenomen aantal bezoekers. De kleinere, vaak in de provincie, moeten het met minder mensen doen. "De kleinere musea verdienen meer betrokkenheid van de gemeente en provincie. De grote musea steunen de kleine musea al door kennis te delen en collecties", zegt Mirjam Moll directeur van de Museumvereniging.

Een goede ontwikkeling is dat er voor het eerst meer geld binnenkomt via eigen kanalen dan door subsidies, maar ook hier geldt dat de afhankelijkheid van kleinere musea van deze subsidies groter is.

Ster advertentie
Ster advertentie