Binnenland
NOS

Jonge daders krijgen niet altijd jeugdhulp

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jonge daders krijgen niet altijd jeugdhulp

Specialistische jeugdhulp die rechters opleggen aan jonge daders wordt in zeker de helft van de gevallen niet gegeven, dat blijkt uit onderzoek van Pointer. Robbert ter Weijden van Pointer vertelt erover bij het NOS Radio 1 Journaal.

Jonge daders krijgen in helft van de gevallen geen jeugdhulp

Gemeenten versus landelijk

De Raad van de Kinderbescherming wil dat dit verandert en dat zorg landelijk wordt ingekocht. Nu gebeurt dat nog op gemeentelijk niveau. "Gemeenten moeten de zorg inkopen maar doen dit niet altijd even goed en gezamenlijk. Ze moeten maar net de juiste zorg inkopen die de jongeren nodig hebben en die zijn vaak heel specifiek en verschillend. Sommigen gemeenten doen het goed, anderen heel slecht. Ook al wordt de juiste zorg ingekocht, het duurt vaak heel erg lang voordat deze er is", legt Ter Weijden uit. Een van de gevolgen hiervan is dat jonge daders maanden op wachtlijsten staan en niet de juiste zorg krijgen die ze kan helpen.

Psychische problematiek

Vaak is er meer met de jongeren aan de hand dan alleen een crimineel verleden. "Ze groeien vaak op in een onstabiele thuissituatie en hebben te maken met met veel geweld en drugsgebruik. Daar zit veel psychische problematiek achter. Het doel achter jeugdstrafrecht is de jongeren niet meer terug te laten keren in de criminaliteit. Daarom is deze zorg zo cruciaal."

Het inkopen van zorg aan gemeenten overlaten leidt er toe dat in de helft van de gevallen jonge daders soms ook helemaal geen hulp krijgen. "Dit speelt al zo lang sinds de decentralisatie van de zorg naar de gemeenten is geweest sinds 2015. Het wordt maar niet beter. De Raad trok al vaker aan de bel, maar nu pleitten ze dat de zorg echt weer landelijk ingekocht moet worden", eindigt Ter Weijden.

item pointer

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie