Binnenland
KRO-NCRV

De groei van éénoudergezinnen: 'De handen vrij om op zoek te gaan naar die liefdesrelatie'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. De groei van éénoudergezinnen: 'De handen vrij om op zoek te gaan naar die liefdesrelatie'

Het krijgen van kinderen moet je beter plannen, stelt Evelien de Jong, oprichter van de site wilikeenkind.nl. En dan kun je het zelfs alleen.

Video niet beschikbaar

Eén op de tien

Uit cijfers van het CBS blijkt dat het aantal kinderen dat wordt geboren in een éénoudergezin enorm toeneemt. Bijna 9 procent van baby's tussen de 0 en 1 jaar groeien op bij één ouder. In 2000 was dat nog maar 6 procent. De Jong, die zelf een kleuter heeft en niet samenwoont met de biologische vader, signaleert dat er veel meer verschillende samengestelde gezinnen zijn. Het gaat dus niet enkel om alleenstaande ouders, maar alle situaties die afwijken van het traditionele gezin. Ouders leven apart of hebben door een eerdere scheiding een nieuwe gezinsstructuur.

Co-ouderschap zonder scheiding

Volgens De Jong is het prima te doen om niet samen te wonen en toch een kind op te voeden. "Ik vind het leuk om een kind te hebben", zegt ze. Maar alles samen doen en samenvoegen van ruimte en financiën, daar is ze nog niet aan toe. De Jong: "Er zijn inmiddels ook datingsites speciaal voor deze wensouders zoals onewish.nl en meerdangewenst.nl. Je kunt dan een structuur opbouwen van een co-ouderschap zonder de scheiding. Soms heb je het kind niet, dan is het bij de vader. Dan heb je ook de handen vrij om op zoek te gaan naar die liefdesrelatie."

Levensplan

De Jong geeft via haar website ook advies aan vrouwen die niet kunnen beslissen of ze een kind willen. Haar advies: maak een levensplan waar je je ook aan houdt. "Denk er niet te veel over na, want dat betekent doorschuiven tot na je midden 30ste of 40ste en dan wordt het 'fysiek gezien penibel'. Je kunt wel blijven hopen op die liefde, maar als je diegene eindelijk vindt, begin je ook niet binnen een half jaar aan kinderen."

Jongere vriendin

Overigens zijn het niet alleen vrouwen die ongewild kinderloos blijven door zich niet aan hun levensplan te houden. Ook veel mannen van eind veertig zien het vaderschap niet meer gebeuren. "Een onderbelichte groep in de media", vindt De Jong. "Maar ik zie ze genoeg. Dat zijn bijvoorbeeld de mannen met een jongere vriendin die er nog niet aan toe is. Mannen willen ook niet wachten totdat ze te oud zijn om achter de kinderwagen te lopen. Gelukkig blijven we tegenwoordig allemaal wat langer jong."

Ster advertentie
Ster advertentie