Binnenland
AVROTROS

Hoe goed werken al die crèmes voor op je huid?

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe goed werken al die crèmes voor op je huid?

Nederlanders gaven afgelopen jaar in totaal maar liefst 382,5 miljoen euro uit aan lichaamsverzorging. De verkoop van gezichtsverzorging ging daarmee met 4,1 procent omhoog. Anti-rimpelcrème, poeder of supplementen. Huidproducten met collageen, die zouden zorgen voor minder rimpels, zijn in allerlei vormen te koop. Maar werken ze wel? Dermatoloog Menno Gaastra vertelt erover bij Blok&Toine.

"Collageen is een stofje dat van nature in de huid voorkomt. De huid moet je zien als een soort bewapende betonconstructie, waarbij de elasticiteit wordt gewaarborgd door elastine en de stevigheid door collageen. Die twee stofjes zorgen ervoor dat de huid zowel stevig als soepel is en ons goed beschermd", vertelt Menno Gaastra.

Mooier en soepeler

De dermatoloog legt uit hoe zonlicht de elastine- en collageenvezels kan verzwakken. "Zonlicht kan ervoor zorgen dat die vezels minder sterk worden. Hierdoor ontstaan barstjes in de huid en wordt de huid minder stevig en soepel." Volgens Gaastra helpen desbetreffende huidproducten er niet voor om die verandering tegen te gaan. “Je moet reëel zijn. Dat collageen is best een stevig spulletje. Maar als je dat aan de buitenkant van de huid smeert, gaat het niet door de hoornlaag heen en naar binnen toe om collageen en elastine aan te vullen."

Om die huid te verstevigen en meer elasticiteit te geven, moet er volgens Gaastra van binnenuit iets gebeuren. Hierbij doelt de dermatoloog op fillers en botox. Dat betekent echter niet dat smeren aan de buitenkant helemaal niets toevoegt. “Op het moment dat je een laagje op je huid aanbrengt, wordt de opperhuid meer van vocht voorzien, waardoor het er mooier uitziet en wat soepeler wordt."

Vitamine A

Wat wel bewezen effect heeft is het aanbrengen van een lage dosering vitamine A op de huid. Gaastra legt uit: "Als je vitamine A smeert, ontstaat er als het ware een hele lichte irritatie in de vorm van een zwelling. En op het moment dat de huid een beetje zwelt en dikker wordt, verdwijnen fijne rimpeltjes en ziet de huid er jonger uit."

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie