Binnenland
EO

Slechts 25 procent van Nederland nog positief over coronabeleid

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Slechts 25 procent van Nederland nog positief over coronabeleid

Slechts 27 procent van de Nederlanders vindt dat de lasten van de coronamaatregelen eerlijk verdeeld worden, en nog maar 25 procent is positief over het coronabeleid. Dat vertelt Julia van Weert, adviseur van de coronagedragsunit van het RIVM dinsdagavond in Dit is de Dag.

Kabinet waarschuwt: volg de basismaatregelen op. Is dat terecht?

Video niet beschikbaar

Voor een effectieve naleving van het coronabeleid zijn draagvlak en vertrouwen essentieel. En juist daar schort het in toenemende mate aan, constateert Van Weert in de laatste metingen. "Het is niet zo raar, er is veel gecommuniceerd vanuit de overheid dat je klaar bent als je gevaccineerd bent. Maar nu moet iedereen weer aan de bak. Wat je zaait, oogst je."

Beschuldigend

Maandag waarschuwden demissionair premier Mark Rutte en demissionair coronaminister Hugo de Jonge de bevolking zich beter aan de coronaregels te houden, omdat verdere maatregelen anders snel in zicht komen.

Inhoudelijk hebben ze gelijk, vindt gedragswetenschapper Van Weert, maar ze is kritisch op de manier waar de bewindslieden dit communiceerden. "Het werd vrij beschuldigend gebracht", vindt ze. "Zo van: 'jullie hebben je niet goed aan de maatregelen gehouden en moeten dat wel gaan doen.' Terwijl het helemaal niet zo gek is als met name gevaccineerde burgers die noodzaak niet meer zagen, zij dachten dat ze er waren. En alles kon toch weer?"

Urgentie

Daarnaast was Van Weert ook ongelukkig met de uitspraak van Hugo de Jonge dat we nog ver zijn verwijderd van code zwart. "Terwijl het juist zo belangrijk is om urgentie uit te stralen," aldus de gedragswetenschapper, die nog een andere gemiste kans ziet om mensen gemotiveerd te houden: "Hugo de Jonge verzuimde erbij te zeggen dat de helft van de bedden waar covidpatienten liggen, eigenlijk bedoeld is voor reguliere zorg. Ik denk dat iedereen wel zo iemand kent en bereid zou zijn juist voor zo iemand wat te doen."

corona maatregelen

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie