Binnenland
KRO-NCRV

OMT-lid Jan Kluytmans: lockdown deze week onwaarschijnlijk

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT-lid Jan Kluytmans: lockdown deze week onwaarschijnlijk

Het is onwaarschijnlijk dat het kabinet deze week nog met aangescherpte maatregelen komt. Dat zegt OMT-lid Jan Kluytmans bij 1 op 1. "De zorgen zijn groot, maar we moeten eerst kijken naar het effect van het huidige pakket." Volgens de arts-microbioloog is daar nog niet genoeg tijd overheen gegaan.

Desalniettemin ziet de situatie er volgens Kluytmans allesbehalve rooskleurig uit. "De naleving van de maatregelen is heel beperkt. Er is sprake van coronamoeheid." Een ander verschil met de vorige coronagolven is dat jongeren deze keer grotendeels met rust worden gelaten, aldus de microbioloog. "Dat onderschrijf ik ook; daar zijn heel goede argumenten voor."

Ethische discussie

Maar bijdragen aan de besmettingscijfers doet het wel, dat staat volgens Kluytmans als een paal boven water. Over het zoveel besproken 2G-beleid, dat dit weekend nog voor veel onrust in verschillende steden zorgde, is Kluytmans niet onverdeeld enthousiast. "Voordat we in ingewikkelde ethische discussies terechtkomen, moeten we eerst gewoon de basisregels goed naleven."

Dat gebeurt volgens het OMT-lid te weinig op dit moment. Bovendien noemt hij 2G-beleid "theoretisch effectief maar lastig handhaafbaar".

Langetermijnstrategie

Kluytmans ziet graag een langetermijnstrategie van het kabinet. "Je hebt niet opeens morgen meer zorgpersoneel, maar daar moet je wel een keer mee beginnen."

Dat is tot op heden nog niet gebeurd volgens hem. "Ook in mijn laboratorium neemt het ziekteverzuim steeds meer toe. Ik zie nog geen deltaplan voor meer zorgpersoneel."

1 Op 1 met OMT-lid Jan Kluytmans

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie