Politiek
NOS

OMT'ers willen actie van kabinet, maar beslissingen blijven nog uit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. OMT'ers willen actie van kabinet, maar beslissingen blijven nog uit

OMT-leden halen fel uit naar de politiek. IC-hoofd Diederik Gommers waarschuwt voor code zwart over tien dagen. Het zou volgens hem verstandig zijn om niet te praten over 2G, maar over een harde lockdown. Arts-microbioloog Marc Bonten noemt het in Nieuwsuur "ongelooflijk belangrijk" dat het kabinet harde keuzes durft te maken.

Maar demissionaire minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, leek vooral geïrriteerd, zegt politiek verslaggever Wilco Boom in het NOS Radio 1 Journaal. Vooral de woorden van Gommers over de code zwart in tien dagen vielen niet in goede aarde.

Bekijk hier het gesprek met Wilco Boom

Een uur later vertelde Marc Bonten in Nieuwsuur uitgebreid hoe hij naar de situatie kijkt. "Kijk hoe het in de ziekenhuizen is, kijk naar de cijfers van vandaag. Kijk naar de cijfers van de laatste weken. Kijk naar het draagvlak voor de huidige maatregelen en hoe die uitgevoerd worden. Er moet iets gebeuren en de politiek moet daarin verantwoordelijkheid nemen. Zowel het kabinet als de Tweede Kamerfracties."

Volgens Bonten wordt nu tegelijkertijd geprobeerd om code zwart te voorkomen, om geen harde maatregelen te nemen én om weg te blijven bij vaccinatiedrang, -dwang of -plicht. Die drie zaken gaan niet samen, zegt hij.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie