Binnenland
AVROTROS

Ernstige gezondheidsklachten door borstimplantaten: 'Volgens specialisten had ik een burn-out'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ernstige gezondheidsklachten door borstimplantaten: 'Volgens specialisten had ik een burn-out'

Ongeveer tweehonderdduizend vrouwen in Nederland hebben siliconen borstimplantaten. De bewijzen dat vrouwen hier ernstig ziek van kunnen worden stapelen zich steeds verder op. De borstprotheses lekken en de siliconen dringen door in hun lichaam. Met zeer nare klachten tot gevolg. Gedupeerden doen hun verhaal maandagavond in de uitzending van Radar.

Antoinette Hertsenberg, presentatrice van Radar in Stax&Toine: "Vrouwen worden misleid. Er is nooit aangetoond hun product veilig is."

Video niet beschikbaar

Dat deze borstimplantaten grote gevolgen kunnen hebben voor je gezondheid weet ook Maja van Batum. Zij had amper een AA cup. Vrouwelijk voelde ze zich wel, maar omdat ze brede heupen had en een smal bovenlichaam, wilde ze graag haar borsten laten vergroten om meer in verhouding te zijn.

Geen bewijs

Van Batum kreeg borstimplantaten met een ruwe buitenkant van het Ierse farmaceutische bedrijf Allergan. Het bedrijf heeft de verkoop van deze borstprotheses sinds december 2018 gestaakt op verzoek van de Franse toezichthouder op geneesmiddelen ANSM. Toch lopen er nog duizenden vrouwen in Nederland rond met deze borstprotheses.

Een kwalijke zaak volgens Hertsenberg: "Er is sprake van misleiding. Tegen die vrouwen is al die tijd verteld dat het een veilige optie is, terwijl nooit is aangetoond dat het een veilige optie is."

'Mijn klachten werden psychisch genoemd'

Van Batum werkte veertig uur in de week en volgde daarnaast zelfs nog een studie. Nu zit ze al vier jaar thuis. De borstimplantaten hebben het mestcel activatie syndroom veroorzaakt, waarbij het lichaam schijnallergieën ontwikkelt. "Mijn immuunsysteem is verzwakt, ziet alles als een aanval en reageert daarom op alles."

Ernstige vermoeidheid, spierpijn, gewrichtsklachten, geheugen- en concentratieproblemen, slaapproblemen. Dit zijn slechts een paar klachten die Van Batum van haar borstimplantaten heeft overgehouden.

Wanneer ze met haar klachten naar specialisten stapt, krijgt ze een hoop gezucht te horen en worden de klachten psychisch genoemd. Na een jaar onderzoek was de conclusie: je hebt een burn-out.

"Het doet veel verdriet dat je niet gehoord en niet serieus genomen wordt. Er wordt niet verder gekeken. Alle specialisten wisten dat ik borstimplantaten had. Niemand heeft die link durven leggen."

Vergoeding verzekering blijft uit

In november 2018 besteedde Radar al eerder aandacht aan dit onderwerp. Dat was het moment waar bij Van Batum de alarmbellen afgingen. "Ik ben direct naar de huisarts gegaan. Ik heb een echo aangevraagd en daar kwam uit dat er een dikke plooi vol vocht in mijn borstprothese zat."

Daarna is er ook nog een MRI gemaakt en moest Van Batum naar de siliconenarts in het VU om de behandeling vergoed te krijgen. Het heeft uiteindelijk een jaar geduurd voordat Van Batum de borstprotheses kon laten verwijderen.

"Ik heb het uiteindelijk vergoed gekregen, omdat ik kon aantonen dat al het andere al geprobeerd was. Ik heb een enorm dossier en een brief van de huisarts waarin stond dat alle andere behandelingen geen zin hadden gehad. Bewijs dat het om siliconen gaat, is er niet. Er kan geen test aantonen dat je aan siliconen lijdt."

Er is niet altijd een weg terug

Van Batum is helaas nog steeds herstellende. "Er is heel veel troep in mijn bloedbanen gekomen tijdens de operatie. Sommige vrouwen hebben helaas een point of no return. Ik hoop niet dat ik dat heb, anders kan ik niet meer werken. Je hebt geen perspectief en dat is heel verdrietig."

Aan alle vrouwen in Nederland die nog met siliconen borstimplantaten rondlopen doet Van Batum een oproep: "Als je merkt dat je vage klachten krijgt die je niet kunt plaatsen, denk aan je borstprotheses en wacht niet te lang met het ondernemen van actie. Het wordt steeds erger, dus negeer het niet."

"Vrouwen die twijfelen om de stap te maken, begin er niet aan", zegt Van Batum. "Lees je in op voorhand. Ga naar informatiesites, kijk naar Radar. Oriënteer je op de voor- en nadelen. Maar nog belangrijker: accepteer jezelf zoals je bent. Zelfliefde is alles."

Uitzending Radar

Hertsenberg: "Borstimplantaten die tien jaar geleden veilig bleken te zijn, blijken nu gewoon ontzettend onveilig. We laten zien hoe de borstimplantaten eruit zien wanneer ze het lichaam in gaan en hoe ze er na tien jaar in het lichaam uitzien en dat is echt shocking. Dan wordt duidelijk dat het echt niet gezond kan zijn."

Maandagavond om 20.30 uur in de uitzending van Radar: de ernstige gevolgen van lekkende siliconen borstimplantaten op je gezondheid.

Ernstige gezondheidsproblemen door lekkende borstimplantaten

Reageren?

Dat kan op de website van Radar of plaats een reactie op onze Facebookpagina. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar

Ster advertentie
Ster advertentie