Binnenland

Interview op NPO Radio 1 krijgt Europees stempel 'nepnieuws'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Interview op NPO Radio 1 krijgt Europees stempel 'nepnieuws'

De vermelding van een interview op NPO Radio 1 op een Europese zwarte lijst van nepnieuws, stuit op reacties van ongeloof en afkeuring. Forum voor Democratie heeft hierover kamervragen gesteld aan minister Ollongren.

Het betreft een gesprek uit september 2016 met onderzoeksjournalist Pieter Stockmans in De Nieuws BV.

Stockmans reisde destijds door Oekraïne en concludeerde in een gesprek met presentator Willemijn Veenhoven dat extreem-rechtse militanten een steeds grotere vinger in de pap krijgen in het land.

Tekst loopt door onder de video.

Het interview met Pieter Stockmans in De Nieuws BV uit 2016.

Video niet beschikbaar

Disinforming outlets

De nieuwe Europese website euvsdisinfo.eu – die in het leven is geroepen om Russische propaganda te ontmaskeren – noemt dit gesprek als voorbeeld van "onjuiste journalistieke informatie zonder ondersteunende feiten".

Ook GeenStijl, De Gelderlander en The Post Online worden bestempeld als zogeheten disinforming outlets, media die moedwillig met politieke doeleinden foutieve informatie verspreiden.

Dubieus

"Het is zeer dubieus dat een inhoudelijk journalistiek interview op NPO Radio 1 over de toestand in Oekraïne, door de Europese Unie wordt getypeerd als nepnieuws op basis van een kop die erboven staat", reageert NPO Radio 1-nieuwscoördinator Wim Eikelboom.

"Het betreft een onafhankelijke en toonaangevende Vlaamse onderzoeksjournalist die hoog staat aangeschreven in ons vakgebied. Hij was te gast in een programma dat ook een hoge journalistieke standaard kent. Echt onheus om dat als nepnieuws weg te zetten."

Geloofwaardigheid

De journalist in kwestie zegt onaangenaam verrast te zijn dat zijn onderliggende bronnen niet zijn gecheckt door EUvsDisinfo.eu. "Diepgravende journalistiek wordt weggezet als desinformatie. Dit ondermijnt de geloofwaardigheid van de journalistiek."

"In mijn eigenlijke verslag heb ik niet geschreven dat rechts-extremisten aan de macht zijn in Oekraïne. Die titel is gekozen door de redactie. Ik heb in het interview gezegd dat de extremisten enige vloed hebben in de Oekraïnse samenleving", aldus Pieter Stockmans op twitter.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Belabberd

"Op basis van een belabberde factcheck worden onafhankelijke media bestempeld als nepnieuws. Dat vind ik kwalijk", reageert Alexander Pleijter in het Nederlands Dagblad.

Pleijter is universitair docent online journalistiek en expert op het terrein van journalistieke feitencheck. Hij veegt de vloer aan met de Europese website die nepnieuws moet blootleggen. "De checks zijn waardeloos en amateuristisch. EUvsDisinfo is opgericht om tegenwicht te bieden aan de propaganda vanuit Rusland, maar inmiddels leveren ze vergelijkbaar werk", zegt Pleijter in het ND.

Ondeugdelijk

EUvsDisinfo is een door de Europese Unie ondersteunde campagne tegen nepnieuws waarmee overheden van grote mogendheden bewust twijfel zaaien met niet waarheidsgetrouwe berichtgeving. Op een recente lijst van EUvsDisinfo prijken deze voorbeelden van media die ondeugdelijke informatie zouden verspreiden.

Bron: EUvsDisinfo.eu

Ster advertentie
Ster advertentie