Binnenland
AVROTROS

Word geen slachtoffer 'sim-swapping': 'Je hele online leven kan worden overgenomen'

foto: Pixabay - Firmbeefoto: Pixabay - Firmbee
  1. Nieuwschevron right
  2. Word geen slachtoffer 'sim-swapping': 'Je hele online leven kan worden overgenomen'

"Ik krijg veel meldingen binnen van T-mobile-klanten die zijn gehackt doordat hun 06-nummer is overgenomen", schrijft Daniël Verlaan op Twitter. Die truc heet ook wel 'sim-swapping'. Hoe gaan hackers te werk en hoe kun je voorkomen dat jij slachtoffer wordt? Dat vertelt cybersecurity expert Dave Maasland in Blok&Toine.

"Sim-swapping staat heel simpel gezegd voor 06-nummer stelen", legt Maasland uit. "Hackers stelen hierbij jouw 06-nummer."

Zo werkt 'sim-swappen'

"Het is vaak een gerichte actie", zegt Maasland. "Hackers kiezen vaak een specifiek iemand uit, omdat diegene bijvoorbeeld veel geld in cryptomunten heeft." Het kan ook iemand zijn binnen een relationele sfeer.

Vaak heeft de crimineel het telefoonnummer van de persoon die zij willen 'sim-swappen'. De hacker belt naar de telecomprovider, doen zich voor als die persoon met gegevens die zij tot hun beschikking hebben. Vaak zijn deze gegevens, zoals iemands geboortedatum of adres gewoon online te vinden.

Op die manier weet de hacker in sommige gevallen de medewerker van de telecomprovider te overtuigen om het 06-nummer over te zetten op een nieuwe simkaart. "Als dat gebeurt, is het slachtoffer van de ene op de andere minuut zijn verbinding kwijt en is het 06-nummer gestolen."

'Je hele online leven kan worden overgenomen'

"De gevolgen kunnen serieus groot zijn", zegt Maasland. "Veel online diensten kun je aan je 06-nummer koppelen. Als herstelfunctie, als je bijvoorbeeld je wachtwoord bent vergeten of als je het nummer gebruikt als extra beveiliging."

Zo kan de aanvaller vervolgens toegang krijgen tot je e-mail, bitcoinwallet, whatsapp, social media. "Je hele online leven kan worden overgenomen."

Hoe voorkom je dat jij slachtoffer wordt?

Maasland geeft als belangrijke tip mee om veel verschillende wachtwoorden te gebruiken. "Kies voor unieke en lange wachtwoorden en zorg er daarnaast voor dat je op alle diensten waar het kan een twee factor authenticatie aanzet."

De belangrijkste tip volgens Maasland: "Probeer bij zoveel mogelijk diensten je 06-nummer los te koppelen. Download bijvoorbeeld een authenticatie app." Dat is wat je als consument in ieder geval zelf kunt regelen.

Ook ligt er volgens Maasland een belangrijke rol bij de providers. "Providers moeten hun personeel op de klantenservice trainen en de beveiligingszaken zoveel mogelijk op orde hebben. Bij T-mobile is het bijvoorbeeld niet mogelijk om tweestapsverificatie aan te zetten."

Blok&Toine

Het middagmagazine Blok&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Mischa Blok en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie