Binnenland

'Links-conservatieve partij ontbreekt in Nederland'

foto: Kamerbreedfoto: Kamerbreed
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Links-conservatieve partij ontbreekt in Nederland'

[AVROTROS] Volgens hoogleraar Tom van der Meer ontbreekt in Nederland een links-conservatieve partij. De politicoloog zegt dat zaterdag in het NPO Radio 1-programma Kamerbreed.

Van der Meer stelt dat het grootste electorale gat zich in de links-conservatieve hoek bevindt, omdat volgens hem 'een derde van de kiezers economisch links is, maar tegelijkertijd wel wat sceptisch is over een verdergaande multiculturele samenleving'. "Maar daar zit geen partij", zo betoogt hij.

'Opmerkelijk'

"Op rechts zien we dat de culturele thema’s - op het gebied van immigratie, integratie en Europeanisering - wat meer uitgesorteerd zijn: je hebt economisch rechtse partijen met multiculturele voorkeuren, zoals D66. En je hebt partijen met anti-multiculturele voorkeuren, zoals de PVV", legt de hoogleraar politicologie van de Universiteit van Amsterdam uit. "Maar op links zien we dat niet en dat is opmerkelijk."

PVV

Joost Eerdmans, partijleider en wethouder namens Leefbaar Rotterdam, stelt dat de PVV van Geert Wilders dat gat vult. Van der Meer reageert daarop: "Als je kijkt naar het stemgedrag van Wilders, dan is dat economisch rechts. Als je kijkt naar zijn uitspraken, is het op z’n best ambivalent. Er is geen links-conservatieve partij. En wat moeten die kiezers dan? Als de economie belangrijk is, zoals tijdens de economische crisis, gaan ze naar een linkse partij. Als de culturele thema’s belangrijk worden, dan stemmen zij op een conservatieve partij. Dat gebeurde in de peilingen tussen 2015 en 2016 met de vluchtelingencrisis."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie