Binnenland
BNNVARA

Zomergesprekken met Vroege Vogels

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Zomergesprekken met Vroege Vogels

Vroege Vogels zendt deze zomer vier radioportretten uit van mensen die zich op een bijzondere manier inzetten voor de natuur en het milieu. Aan het woord komen boegbeeld van de biodiversiteit Louise Vet, de Zeeuwse natuurman Chiel Jacobusse, klimaatjournalist en avonturier Bernice Notenboom en scheidend boswachter van NP Hoge Veluwe Henk Ruseler.

Zomerportret: Henk Ruseler

Henk Ruseler, oud boswachter van Nationaal Park de Hoge Veluwe, is kort geleden gestopt met zijn werk omdat hij ongeneeslijk ziek is. In 1981 begon hij jachtopzichter bij kroondomein het Loo en niet lang daarna als boswachter bij het Nationaal Park. Luisteraars van Vroege Vogels hebben zijn naam vast vaker gehoord, want Henk is veel te gast geweest in ons programma. Na 43 jaar is hij nog steeds onstuitbaar enthousiast en een echte verhalenverteller.

Zomerportret: Henk Ruseler

Zomerportret: Louise Vet

Zeg ‘Louise Vet’ zegt en je zegt ‘biodiversiteit’, want daar is zij al jaren het aansprekende boegbeeld van. Ze laat geen gelegenheid onbenut om het belang van biodiversiteit onder de aandacht van het grote publiek te brengen, of het nou in lezingen is, in mediaoptredens of in publicaties. Na haar pensionering drie jaar geleden is haar agenda alleen maar voller geworden, want Louise heeft een onstuitbare energie.

Zomerportret: Louise Vet

Zomerportret: Chiel Jacobusse

Natuurman Chiel Jacobusse vertrok vorig jaar bij Het Zeeuwsche Landschap. In Zeeland is hij een begrip, maar daarbuiten kennen weinig mensen hem. Toch heeft hij heel wat boeken op zijn naam staan, waaronder de serie Fauna Zeelandica. In 2015 ontving hij de Goessche Diepfondsprijs, door het Prins Bernhard Cultuurfonds Zeeland toegekend "als blijk van waardering voor excellent werk of opvallend initiatief op het gebied van cultuurbehoud of natuurbescherming in Zeeland".

Zomerportret: Chiel Jacobusse

Zomerportret: Bernice Notenboom

Wie op internet zoekt op de naam Bernice Notenboom vindt steevast twee woorden: klimaatjournalist en avonturier. Niet zo gek, want Bernice heeft de meest gevaarlijke expedities gedaan op de Noord- en Zuidpool. In juni kwam zij terug van haar laatste expeditie Winds of Change, waarbij zij met haar kite 2000 kilometer aflegde op de smeltende ijskap van Groenland.

Zomerportret Bernice Notenboom

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie