Binnenland
KRO-NCRV

Racisme: 'Het begint wél bij die grap'

foto: Jurien Huggingsfoto: Jurien Huggings
  1. Nieuwschevron right
  2. Racisme: 'Het begint wél bij die grap'

Etchica Voorn kan een bijbel volschrijven over alle voorvallen van alledaags racisme in haar leven. Alleen al als we dit onderwerp bespreken in Spraakmakers, raakt het haar. "Ik voel dit fysiek." Hoe pakken we dit moeilijk grijpbare probleem het meest effectief aan?

Grappen over stereotypen lijken onschuldig, maar zijn het niet. "Ik kan heel grof worden van alle grappen en stereotype grappen die ik heb gehoord", zegt schrijfster Voorn. "Het lijkt heel onbenullig, maar ik vind het heel belangrijk dat we in het kleine, meteen reageren."

Voorn wil zich voortaan meteen uitspreken als ze ongepaste of racistische opmerkingen hoort. Voorheen liet ze deze opmerkingen vaak gaan. "Ik voel toch een soort gene." Als we écht iets willen veranderen dan moet iedereen zich uitspreken denkt ze. "Het is heel erg van belang dat - op het moment dat zoiets gebeurt - jíj iets zegt."

Pas de sociale norm aan

René Broekroelofs is onderzoeker bij het kenniscentrum Integratie en Samenleving en gespecialiseerd in methodes om racisme en discriminatie aan te pakken. Een effectieve manier tegen racisme is om de sociale norm aan te passen.

"Dat er heel duidelijk wordt uitgesproken dat we tegen racisme zijn." Daarin is de opmerking van minister-president Rutte onlangs, heel belangrijk geweest, zegt Broekroelofs. "Rutte zei: ik wil het normeren dat we dit niet oké vinden." Dit helpt mensen om over hun eigen vooroordelen en stereotypen heen te stappen.

Alcoholcampagne

Mensen zijn volgens de onderzoeker toch kuddedieren en blijken hun gedrag makkelijker aan te passen als er een uitgesproken, gemeenschappelijke norm is. Als voorbeeld geeft de onderzoeker het stellen van de norm bij de aanpak van alcoholmisbruik in het verkeer. "Bij de NIX-alcoholcampagne wordt heel duidelijk benoemd wat de sociale norm is. Dit vinden wij."

Gesprek, geen discussie

Het blijft een veelgehoorde oplossing, maar effectief: ga met anderen in gesprek. "Bespreek wat het doet met mensen als ze gediscrimineerd worden." Een felle discussie is daarbij niet de oplossing, maar ga echt met elkaar de dialoog aan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie