Binnenland
AVROTROS

5 vragen over het opheffen van patenten op coronavaccins: 'De mens boven het verdienmodel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 5 vragen over het opheffen van patenten op coronavaccins: 'De mens boven het verdienmodel'

De Europese Unie wil praten over het opzij schuiven van patenten op coronavaccins. Daarmee schaart de EU zich achter president Biden van Amerika, die liet weten voorstander te zijn van het vrijgeven van de patenten. "Om mutaties voor te blijven en een einde aan de pandemie te maken, moeten we alle zeilen bijzetten en zoveel mogelijk coronavaccins maken voor iedereen in de wereld", zegt Mohammed Chahim, Europarlementariër voor de PvdA in Blok&Toine.

1. De VS en EU blokkeerden de onderhandelingen binnen de Wereldhandels-organisatie (WTO) om de regels rond de patenten te versoepelen. Waarom zijn ze nu wel om?

"We zien dat de grootste producent van vaccins, India, nu alle export blokkeert om hun eigen crisis in het land op te lossen. Dat zorgt voor problemen op andere plekken in de wereld. De noodsituatie is daarmee alleen maar groter. Biden ziet in dat de enige manier om hieruit te komen, op verschillende plekken in de wereld vaccins te produceren. Dat kan alleen als je die licentie beschikbaar stelt."

2. Wat gaat er gebeuren zodra de patenten daadwerkelijk worden vrijgegeven?

"Een patent is de ingrediëntenlijst om een taart de bakken. Als je een goed kok hebt, kan hij met de ingrediënten een taart bakken. Nog beter is het als je tegelijkertijd het recept geeft, dus de technische kennis met ze deelt. Op het moment het dat dat gebeurt, gaan we op meer plekken vaccins produceren, waardoor we deze crisis veel sneller met elkaar opgelost hebben."

3. Hoe belangrijk is deze stap?

"Dit is een historische besluit. Het is voor het dat Amerika, wat we kennen als een vrij kapitalistisch land, dat het winstmodel en intellectueel eigendom, niet boven het menselijk leed plaatsen. Ik denk dat een precedent zet hoe wij naar de toekomst toe andere epidemieën en crisissen gaan oplossen. De mens boven het model."

4. Ben je er met het vrijgeven van patenten of is er meer nodig?

"Het is belangrijk dat wij naast de ingrediënten, de techniek met elkaar delen en de kennis met elkaar delen over hoe je die vaccins maakt. De bedrijven moeten over de brug komen. Het enige dat ze nu nog kunnen doen, is de boel verstoren en vertragen. Maar als ze aan de juiste kant van de geschiedenis willen staan, hoop ik dat zij die kennis met de andere bedrijven delen en wellicht krijgen ze daar dan ook een goede vergoeding voor."

5. Moeten we niet gewoon compleet af van het commercialiseren in de farmacie?

"Ik denk niet dat we dat volledig moeten weggooien. Er worden hele goede medicijnen ontwikkelt door commerciële bedrijven. Wat belangrijk is, is dat we publieke investeringen niet privé moeten laten commercialiseren. Als we iets met belastinggeld hebben betaald, dan moeten de publieke ontwikkeling daaruit ook publiek blijven en niet uitgebuit worden door één of twee monopolisten.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie