Binnenland
MAX

Rioolwater omtoveren tot bier

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rioolwater omtoveren tot bier

Drinkwater wordt steeds schaarser, maar is wel een belangrijk ingrediënt van bier. Daarom wordt er nagedacht over duurzame alternatieven voor het drinkwater. In Villa VdB een gesprek met Olaf van der Kolk van Aquaminerals, één van de bedenkers van het zogeheten 'rioolbier'.

"We moeten beter nadenken waar we drinkwater voor gebruiken. Niet overal hebben we drinkwater voor nodig. Bijvoorbeeld voor het doortrekken van de wc of het koelen van systemen. Hier zouden we ander water voor kunnen gebruiken", aldus Van der Kolk. Hij bedacht met zijn collega’s een manier om rioolwater te zuiveren. Daarmee lieten ze vervolgens een amateurbrouwer bier brouwen.

Van afval tot product

"De bredere boodschap die wij willen uitdragen is dat je van afvalproducten, wat we voorheen weggooiden, heel veel duurzame producten kan maken", legt hij uit. Zo is alles rondom het gebrouwen rioolbiertje duurzaam: "Het etiket op het biertje is gemaakt van bermgras, de lijm waarmee het etiket vastzit van een bioplastic."

Regels

Toch is het 'rioolbier' nog niet in de supermarkten of in restaurants beschikbaar. Van der Kolk: "van veel van de gebruikte stoffen zijn afvalstoffen en dat mag nog niet gebruikt worden. Daarvan moet eerst de wettelijke status worden veranderd om er consumentenproducten van te mogen maken."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie