Binnenland

Wanneer proef je bier het best?

AVROTROS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wanneer proef je bier het best?

Bierbrouwerij Grolsch laat haar smaakpanel standaard om half 12 's morgens bier proeven. Want, zo zei de leider van dat panel: "Dan staan je smaakpapillen en geurzintuigen helemaal op scherp. Dat is dus een goede tijd om te proeven en te ruiken." Lammert de Bruin zoekt in 'Feit of Fictie' uit of die bewering klopt.

“Je hoort veel smaakpanels zeggen dat ze dat ’s morgens testen doen vanwege de scherpte. Maar smaakpapillen werken natuurlijk altijd wel. Bovendien is het veel belangrijker wat in de hersenen gebeurt. De smaakpapillen hoeven niet eens superscherp te zijn. Als de hersenen het maar wel zijn”, zo vertelt Peter Klosse, de smaakprofessor van Nederland.

'Tijdstip heeft weinig invloed'

Ook vanuit de Universteit van Wageningen wordt er met bedenkingen naar de uitspraak van René Heubach gekeken. Kees de Graaf, hoogleraar sensoriek en eetgedrag, zegt het volgende: “Binnen de wetenschappelijke literatuur ken ik er geen gegevens over. Er is wel eens gekeken of je op bepaalde momenten gevoeliger bent dan andere momenten. Daar lijkt het niet op. Ik denk wel dat zaken als concentratie verstorend kunnen werken. Dat kan grote invloed hebben. Het tijdstip van de dag op zichzelf heeft naar mijn idee niet veel invloed.”

Het lijkt er dus op dat je smaakpapillen ’s morgens niet per definitie scherp zijn. Het heeft vooral met andere factoren te maken, zoals concentratie, weinig afleiding en het hebben van een goede gezondheid; met een verkoudheid ruik en proef je natuurlijk minder goed. "Als proeven per se in de ochtend moet, omdat daarna niets meer werkt, dan zouden we ’s avonds tijdens het diner ook nergens meer van genieten" zo concludeert smaakprofessor Peter Klosse.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie