Let op je wisselgeld: het kan zomaar vals zijn
- Nieuws
- Let op je wisselgeld: het kan zomaar vals zijn
[AVROTROS] Je koopt iets bij de ene winkel en met het wisselgeld dat je krijgt, betaal je vervolgens bij een andere winkel. Dan blijkt dat wisselgeld vals te zijn. De bedrijfsleider komt erbij, net als de politie en jij mag uitleggen wat je verkeerd gedaan hebt. Ben jij verantwoordelijk?
Let op je wisselgeld: het kan zomaar vals zijn
Het overkwam de 86-jarige Frans Vlak uit Utrecht. Hij pinde geld en betaalde ermee bij de Lidl in Bilthoven. Met het wisselgeld deed hij vervolgens een aankoop bij de Jumbo in Utrecht. Daar werd ontdekt dat het briefje van twintig euro nep was. "Ik had voor de grap nog tegen die dame achter de kassa gezegd dat de inkt pas net droog was", lacht Frans er nu om. "Toen zei ze dus dat het om nep geld ging."
Mee naar het politiebureau
Wat toen gebeurde was minder fijn. De bedrijfsleider kwam erbij en de politie werd gebeld. "Ze waren heel keurig en ik kreeg ook nog een kop koffie aangeboden, maar het was natuurlijk niet leuk. Er zijn toch bekenden in de winkel die zien dat jij daar staat." Uiteindelijk leverde het betalen met het valse briefje hem geen straf op. "Ik moest daarvoor wel eerst zelf naar het politiebureau om dat te horen te krijgen."
Frans was niet de enige met deze ervaring. Meer mensen meldden zich bij Radar met een vergelijkbaar verhaal. Zo kreeg meneer Munsters op de markt een keer een nepbriefje van twintig euro van de groenteboer en kreeg Nardy afgelopen week bij de PLUS nog een nepmuntje van twee euro. "Hij bleek veel dunner te zijn dan een echte munt."
'Vals geld is hobby van mensen thuis'
Volgens advocaat Sander Arts van Singel Advocaten komt het vaker voor dat mensen met vals geld in aanraking komen. Lastig is het soms wel om dat neppe geld te onderscheiden van echte geld. "Het is een open deur, maar je moet gewoon goed opletten. Als ik betaal kijk ik ook niet goed naar het geld. Waarom niet? Omdat je het vertrouwt. Je moet dus jezelf aanleren om naar het geld te kijken." Hij voegt daaraan toe dat er maar weinig mensen echt goed zijn in het maken van vals geld. "Het is vooral een hobby van mensen thuis."
Vaak komt het valse geld in winkels pas boven water als de biljetten gescand worden. Dan is het aan degene die het geld wil uitgeven om uit te leggen hoe hij aan het geld komt. Zelf ziet Arts zo'n vijf tot zes keer per jaar een dergelijke zaak in zijn praktijk voorbijkomen. Hoe vaak mensen met valse biljetten aan de kassa geloofd worden én dus niet vervolgd worden, is niet bekend.
'Naming and shaming'
Waar Arts wel moeite mee heeft is de manier waarop de politie met dergelijke onderzoeken omgaat. "Aan de ene kant is het logisch dat ze het onderzoeken. Aan de andere kant moet je voorzichtig zijn met de manier waarop je dat doet. Er komt toch iemand in een politie-uniform op je af. Justitie vergeet wat de impact van zo'n uniform is en daar is de politie niet op ingericht." Arts pleit er daarom voor dat de politie voorzichtiger te werk gaat bij dergelijke meldingen. "Ze kunnen bijvoorbeeld via de achterdeur binnenkomen of in onopvallende kleding. Nu wordt bij de 'naming and shaming' van de mogelijke daders niet goed stilgestaan. De politie doet wel onderzoek, maar vergeet daarbij dat mensen herkend worden door hun familie."
Meer voorlichting
Daarom pleit Arts voor meer voorlichting. "De overheid besteedt nauwelijks aandacht aan vals geld. Heb jij er ooit een reclamespotje over op televisie gezien? Daarom lijkt het me handig om daarover folders uit te geven." Volgens Arts kunnen mensen dan weerbaarder worden gemaakt en komt er uiteindelijk minder vals geld in omloop.
Reactie Lidl
Lidl betreurt de situatie die ontstond bij Frans Vlak. Ook leggen zij uit dat niet overal geldscanners staan. "Niet alle supermarkten in Nederland zijn uitgerust met een controleapparaat op briefjes bij de kassa's, zo ook niet bij Lidl. Echter in bewezen risicogebieden wel", laat de organisatie weten. "Standaard wordt ons personeel getraind in mogelijke opvallende kassatransacties zoals 'de wisseltruc', het wisselen van geld met grote bedragen. Elke kassa is uitgerust met een valsgeld-detectiepen. Bij twijfel kan het biljet gemarkeerd worden. Onze medewerker ziet dan aan de kleur of het biljet vals is. Briefjes van 100 worden altijd gecontroleerd. Het voorkomen van inname van vals geld staat altijd op de agenda en heeft onze aandacht. Graag komen wij meneer tegemoet."
Reactie Jumbo
Ook de Jumbo reageerde op het incident. "Onze caissières zijn geïnstrueerd om vals geld te herkennen, om te voorkomen dat valse biljetten in omloop komen. Dit gebeurt aan de hand van de bekende kenmerken en controles met een valsgeld-detector. Wanneer blijkt dat een klant, al dan niet bewust, met vals geld betaalt, stellen we hem of haar in staat om alsnog met wettig betaalmiddel te betalen. Volgens de procedure wordt er daarna een melding gedaan bij de politie. Dit is niet enkel bij Jumbo het geval, maar gebruikelijk in de branche. Vervolgens is het aan de politie om te beoordelen of er verder actie ondernomen dient te worden. Voor verdere vragen hierover verwijs ik je dan ook door naar de het CBL en of de politie."
Video niet beschikbaar
Reageren?
Dat kan onder dit artikel op de website van Radar of plaats een reactie op de Facebookpagina van Radar. Dit artikel en meer consumentennieuws in je mailbox? Meld je dan aan voor de gratis nieuwsbrief van Radar.