Binnenland
AVROTROS

Niet eens met boete vanwege het overtreden van een coronamaatregel? 'Maak bezwaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet eens met boete vanwege het overtreden van een coronamaatregel? 'Maak bezwaar'

Vanwege het coronavirus geldt een aantal strikte maatregelen. Ken jij ze allemaal uit je hoofd? Je mag niet met zijn drieën in het park afspreken, maar wel met een grote groep op anderhalve meter afstand in het park sporten. Dat is gek toch? En vanaf 1 juni gelden er weer nieuwe maatregelen. Wanneer kun je op een boete rekenen?

Caspar Janssens, advocaat consumentenrecht in Stax&Toine: "De lockdownregels zijn in grote haast opgesteld en ingevoerd. Dat betekent dat er niet rustig over is nagedacht en dat er ook maar weinig inspraak heeft plaatsgevonden. Omdat de regel is ingevoerd mag erop worden gehandhaafd."

Om de verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te perken, geldt er een aantal zeer belangrijke lockdownregels waar we ons met de hele Nederlandse samenleving aan moeten houden. De overheid moet natuurlijk een grens trekken, maar het is nogal een opgave om de regels goed onder de knie te krijgen.

'Onduidelijke lockdownregels kunnen leiden tot gekke situaties'

We mogen dus wel met een grote groep afspreken om buiten in het park te sporten op anderhalve meter, maar met het mooie weer op Hemelvaartsdag afspreken met twee vrienden in het park mag niet. Is dat niet gek?

Janssens: "De regel is dat je alleen met een groep (op anderhalve meter afstand van elkaar) buiten mag sporten, maar dat je daarna niet met meer dan twee mensen mag blijven hangen om nog even na te praten. De andere regel is dat er geen georganiseerde bijeenkomsten mogen worden georganiseerd."

En dat is een afspraak van drie of meer personen. "Als je met één persoon in het park afspreekt mag dat dus wel. Als je toevallig een derde vriend tegenkomt is het geen georganiseerde afspraak en dat mag. Dat is natuurlijk krom en dat kan leiden tot gekke situaties", zegt Janssens.

Handhaving door boa's

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) helpen met het toezicht op de openbare orde en de veiligheid. Dat buitengewone komt, omdat er verschillende soorten boa's zijn die ieder op een specifiek gebied. Jachtopzieners, milieu-inspecteurs, sociaal rechercheurs en parkeerwachters zijn ook boa’s.

Janssens: "De boa's die bij Handhaving werken mogen verdachten staande houden (dat is wat anders dan aanhouden) en boetes uitschrijven. Wat een boa precies mag staat in zijn akte van opsporingsbevoegdheid en die verschilt per soort b.oa"

Geen duidelijke scheidslijn

Vanaf 1 juni mogen er weer bijeenkomsten van maximaal dertig mensen op anderhalve meter afstand plaatsvinden. Een uitzondering wordt gemaakt voor musea en monumenten met een publieksfunctie die zo groot zijn dat ze meer mensen op anderhalve meter aankunnen.

Evenementen zijn tot 1 september verboden, maar als festivals voorstellingen kunnen presenteren voor maximaal dertig bezoekers die anderhalve meter afstand houden, dan is dat vanaf 1 juni toegestaan.

De lockdownregels lijken vrij willekeurig opgesteld en scheidslijn voor wat wel of niet mag, ligt heel dicht op elkaar. Hoe kan een boa goed handhaven op dit soort onduidelijke regels?

Bezwaarprocedures

Janssens: "De lockdownregels zijn in grote haast opgesteld en ingevoerd. Dat betekent dat er niet rustig over is nagedacht en dat er ook maar weinig inspraak heeft plaatsgevonden. Omdat de regel is ingevoerd mag erop worden gehandhaafd."

Janssens verwacht dat er veel bezwaarprocedures zullen komen over boetes die boa's opleggen op grond van regels die niet met elkaar in overeenstemming zijn, bijvoorbeeld over het afspreken met twee vrienden in het park. Of over de grijze gebieden van die regels.

"Ik denk dat boa's die inconsequenties zelf ook wel zien en niet heel strikt zullen handhaven. En mocht dat wel gebeuren, teken dan bezwaar aan tegen de boete. De rechter zal in het geval van die drie vrienden die boete wel verscheuren", zegt Janssens.

De bedoeling van de lockdownregels is duidelijk: ga niet naar drukke plaatsen, ook niet op een mooie vrije dag als vandaag en houd anderhalve meter afstand van elkaar. Janssens: "gebruik dus vooral je gezond verstand."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie