Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Bijna-ruimteramp komt tot goed einde

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Bijna-ruimteramp komt tot goed einde

Wat doe je als je in de ruimte bent en je komt ineens zonder zuurstof te zitten? Het overkwam de bemanning van Apollo 13 in 1970. De missie naar de maan kwam ernstig in gevaar maar kon toch deels worden volbracht. Op 17 april 1970 keerde Apollo 13 veilig terug op aarde.

Apollo 13 was de vijfde bemande missie naar de maan en had de derde maanlanding moeten uitvoeren. Aan boord waren commandant Jim Lovell en piloten Jack Swigert en Fred Haise.

“Houston, we have a problem”, Lovell sprak de inmiddels legendarische woorden op 13 april, twee dagen na de lancering. Door een ontploffing in een tank was de gehele zuurstofvoorraad verloren gegaan.

Plakband

Gelukkig voor de bemanning was de maanlander nog aangekoppeld en kon die de missie van zuurstof en water voorzien. De hoeveelheden in de maanlander waren echter bedoeld voor een kort verblijf op de maan met twee mensen en voor een veel kortere tijd.

Er moesten drastische maatregelen worden genomen. Alle apparatuur die niet nodig was ging uit en tegen het oplopend Koolstofdioxidegehalte werden filters gemaakt met plakband en plastic zakjes.

De missie kon niet terugkeren omdat daar veel brandstof voor nodig was. In plaats daarvan voer Apollo 13 toch naar de maan, zonder van boord te gaan, en keerde met behulp van de zwaartekracht van de maan weer terug naar aarde.

Mission Control viert de veilige terugkeer op 17 april (AFP)

Film

De belevenissen van de ruimtevaarders klinken als een spannend filmscenario. En dat is ook precies wat er in 1995 gebeurde. Regisseur Ron Howard maakte toen de film Apollo 13, met in de hoofdrol Tom Hanks.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie