Binnenland
KRO-NCRV

MKB Nederland wil meer perspectief: 'Ondernemers zijn ten einde raad'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. MKB Nederland wil meer perspectief: 'Ondernemers zijn ten einde raad'

'Fuck it, wij zijn open vanaf nu', zo liet een Eindhovens BBQ-restaurant dit weekend weten. Iedere maandag horen we weer van bedrijven en personen die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Volgens Jacco Vonhof van MKB Nederland zijn dit uitwassen. "Het overgrote deel van de mensen houdt zich eraan. Ook de ondernemers, die het ontzettend zwaar hebben", zegt hij bij Spraakmakers.

Vonhof ziet vooral ondernemers die wanhopig zijn. Harder handhaven heeft volgens hem geen zin. "Ze zijn ten einde raad en zien hun leven kapotgaan en dan zouden ze er ook nog een boete van 4 duizend euro achteraan krijgen."

'Deur dicht, portemonnee open'

Volgens Haagse bronnen blijft Nederland na volgende week langer op slot. Daarom pleit Vonhof voor meer steun en perspectief voor ondernemers. "Als de deur langer dicht blijft, moet de portemonnee verder open."

Hoewel er al toezeggingen voor meer steun zijn gedaan, wil Vonhof dat er snel wordt doorgepakt. "Er moet meer gas worden gegeven. Veel ondernemers zijn ten einde raad en die komen op een punt dat ze niet meer kunnen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Perspectief

Ook moet het kabinet perspectief op opening bieden. Er is volgens de MKB-voorzitter behoefte aan een plan voor wanneer er in in april of mei - door vaccineren en testen - weer meer mogelijk is. "Dat hebben de mensen die nu thuis zitten nodig."

Ondernemer Marleen Zwart herkent de wanhoop onder collega's. Volgens haar moet er wel degelijk harder worden opgetreden bij overtreding van coronamaatregelen en ze pleit voor een nog strengere lockdown. "Het lijkt mij dat er van de maatschappij een groter offer verwacht mag worden dan er nu van hen wordt verlangd. Offers die horeca en detailhandel nu wel brengen", zegt de eigenaresse van een kinderkledingzaak. "Het is maar een paar weken. Dat is niks vergeleken met de offers van ondernemers."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie