Binnenland
AVROTROS

Voorzitter LAKS over examenleerlingen: 'Vooral op mentaal gebied een zorgelijke situatie'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Voorzitter LAKS over examenleerlingen: 'Vooral op mentaal gebied een zorgelijke situatie'

Normaal gesproken heerst er in deze periode een gezonde, uitgelaten spanning onder eindexamenleerlingen. Schriftelijke Examens afgerond, met elkaar plannen maken voor 'de examenstunt', de laatste lessen volgen, voorbereiden voor het Centraal Schriftelijk en je vooral heel erg verheugen op de feestjes in Albufeira en op Cherso. Maar door corona is alles anders.

Een bijzonder, memorabel jaar heeft veel glans verloren. Hoe ervaren leerlingen, maar ook scholen dit? Nienke Luijckx, voorzitter van het LAKS, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, vertelt erover in Blok&Toine. Ze zit momenteel nog in haar examenjaar en ervaart het zelf ook allemaal.

Video niet beschikbaar

'Geen stunt is wel erg jammer'

Maar reisjes naar Albufeira en Cherso worden wel al voorzichtig geboekt. Luijckx hoopt dat de examenleerlingen daadwerkelijk de afsluiting krijgen die ze verdienen. "Een examenstunt die niet door kan gaan terwijl je voorgaande jaren elke examenlichting dat hebt zien doen, dat is wel heel erg jammer."

Als voorzitter van het LAKS hoort Luijckx heel verschillende dingen van leerlingen. Zo hebben examenkandidaten toch wel moeite met de voorbereiding van de examens. Luijckx ziet grote verschillen tussen scholen welke prioriteit examenkandidaten krijgen. Ze hoort over kandidaten die plannen willen maken voor na de examens en leerlingen die zich zorgen maken over hun vervolgopleiding, omdat ze niet op een MBO, HBO of universiteit langs konden gaan. En natuurlijk geven heel veel kandidaten aan naar dat verlossende telefoontje uit te kijken.

Mentaal zorgelijk

Luijckx vindt het met name op mentaal gebied een zorgelijke situatie, omdat leerlingen niet weten wanneer het eindigt en wat eraan gaat komen. En ook de zorgen over dat we lange tijd niet wisten hoe het eindexamen exact ingevuld werd. "Het is belangrijk dat we nu de kandidaten zo goed mogelijk voorbereiden."

Wat betreft het slagingspercentage hoopt Luijckx met de compensatiemogelijkheden dat we eerder te hoog uitvallen dan te laag.

Glansloos eindexamenjaar

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie