Binnenland

'De omvang van de vernietiging in Mosul is enorm'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De omvang van de vernietiging in Mosul is enorm'

[NOS] Ruim een week geleden verklaarde het Iraakse leger dat terreurorganisatie IS uit de stad Mosul was verdreven. Inmiddels wordt ook steeds duidelijker wat drie jaar IS heeft gedaan met de inwoners van de stad.

"Als je vanuit Erbil richting Mosul rijdt valt het enorme niveau van verwoesting op", zegt Tineke Ceelen van Stichting Vluchteling. "Vlakbij Mosul is dorp na dorp in mindere of vooral meerdere mate verwoest geraakt door de bombardementen en de gevechten."

'Eigenlijk heeft alles ernstig te lijden gehad onder de oorlog'

Huizen zijn verdwenen net als watervoorzieningen, elektriciteitsvoorzieningen en scholen en ziekenhuizen, zegt Ceelen. "Eigenlijk heeft alles ernstig te lijden gehad onder de oorlog. En dan heeft IS ook nog op grote schaal zelfgemaakte landmijnen achtergelaten."

Hulp nodig

Ceelen is onder de indruk van de veerkracht van de bevolking in het land. Overal waar IS verdreven is, ziet ze mensen die straat weer aan het vegen zijn en de leuzen van de terreurgroep overschilderen. Maar er is nog veel hulp nodig voor de bevolking op eigen benen staat.

"Er wordt overal getimmerd en gemetseld om zo snel mogelijk het leven weer op orde te krijgen. Maar als je naar de omvang van de vernietiging kijkt en het landmijnen-probleem en het niveau van trauma, dan heeft dit gedeelte van het land dringend hulp nodig."

Ster advertentie
Ster advertentie