Binnenland
KRO-NCRV

Martin Gaus over wat de nieuwe dierenwet betekent voor honden, katten en konijnen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Martin Gaus over wat de nieuwe dierenwet betekent voor honden, katten en konijnen

Volgens velen is het bij de konijnen af: de nieuwe dierenwet. Belangrijk punt in de nieuwe wet is dat dieren natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. Dierenkenner Martin Gaus vertelt bij Spraakmakers wat dit betekent voor huisdieren en hun bezitters.

De nieuwe dierenwet op initiatief van de Partij voor de Dieren, is vorige week aangenomen door de Eerste Kamer. Het kan zijn dat boerenbedrijven compleet anders ingericht moeten worden, maar ook huisdierenbezitters roeren zich.

Honden

Volgens dierenkenner Martin Gaus hoeven hondenbezitters niet direct iets te vrezen van de nieuwe dierenwet. “Een hond is een huisdier, het is niet zo dat je een wolf in huis hebt”, zegt hij over het natuurlijke gedrag van honden. “Een hond kiest voor mensen. Als zijn baas een andere kant op loopt, dan loopt de hond mee.”

Quote

Je hebt geen wolf in huis

Het wilde gedrag dat honden nog wél vertonen, manifesteert zich anders bij het huisdier. “Hij mag achter een balletje aanlopen, dat is allemaal prima.”

Katten

Volgens Gaus zijn er heel veel katten die goed binnen kunnen zijn, maar sommige moet je wel naar buiten laten. “Er zijn katten die eruit moeten. Die moet je hun natuurlijke gedrag laten doen, anders slopen ze je meubels en je hele huis. Dan heb je een soort van tiran in huis.”

Quote

Dan slopen ze je huis

Als je de mogelijkheid niet hebt om katten hun natuurlijke gedrag in de buitenlucht te laten doen, dan kun je het ook binnen oplossen, zegt Gaus. “Dan moet je een kat de middelen aanbieden zoals klimrekjes en krabpalen. Dan zijn ze heel gelukkig in huis.”

Konijnen

Wat konijnen betreft is het stelliger: “Een konijn in een hok is volstrekt belachelijk”, aldus Gaus. “Een konijn is geen opslagdier voor in een hokje, je moet dingen met hem doen.”

Quote

Een konijn in een hok is belachelijk

De organisatie van Gaus geeft ook konijnencursussen waarbij konijnen getraind worden om een hindernisbaan te nemen. “Het is een dier dat interactie wil met mensen. Je moet dingen met hem doen, dat vinden ze geweldig.“

Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling van Stand.nl, mee- en napraten over onze uitzending en je vraag stellen aan een bekende Spraakmaker. Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie