Naar homepage
Binnenland

Rutte doet appèl op jongeren, heeft dat effect?
NOS

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Rutte doet appèl op jongeren, heeft dat effect?

Premier Rutte richtte zich gisteren expliciet op jongeren, die volgens hem te vaak geen afstand houden. "Ik vond het niet zo handig om jongeren op deze manier op een kwaad daglicht te zetten", reageert generatie-expert Talitha Muusse in het NOS Radio 1 Journaal.

Juist bij jongeren stijgt het aantal besmettingen. "Misschien denk je zelf dat je onoverwinnelijk bent, maar je kunt wel anderen besmetten", zei Rutte gisteren. Hij riep jongeren op mee te werken aan bron- en contactonderzoek als ze positief getest zijn. "Dat is geen verraad aan je vrienden."

"Ik vind het heel goed dat wordt gezegd dat jongeren mee moeten werken aan GGD-onderzoek", zegt Muusse. "Maar het is wel tien keer benadrukt dat het jongeren zijn die zich niet aan de regels houden, dat kan een beeld schetsen dat we het straks allemaal aan jongeren te danken hebben als we weer binnen moeten zitten."

Aandacht verslapt

Dat is geen goed beeld, vindt Muusse: "Er zijn wel meer groepen bij wie de aandacht verslapt." Rutte waarschuwde: "Een tweede lockdown willen we niet. Dat hoeft ook niet, maar dat gaat niet zomaar. Steeds meer mensen houden zich niet aan de regels en dat zie je ook in de cijfers. Dat is zorgwekkend."

"Het is wel waar dat jongeren nu meer besmet raken en dat moet zeker een halt toegeroepen worden", zegt Muusse. "Het zou goed zijn om de twijfel die er is over de maatregelen te benoemen door met jongeren in gesprek te gaan. Zowel landelijk als lokaal."

Het is volgens Muusse zaak om meer tijd te steken in communicatie naar jongeren. "Zeker in een tijd waarin iedereen zijn eigen informatie opzoekt en 'influencers' allerlei andere verhalen horen. Je kunt niet denken dat je een campagne over gedragsregels over Nederland uit kunt rollen en dat mensen dat dan ook gaan doen."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie