Binnenland

'Je moet Michiel Kramer ook leren begrijpen'

foto: Ajax-doelman Onana - ANPfoto: Ajax-doelman Onana - ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Je moet Michiel Kramer ook leren begrijpen'

[NOS] Hij was opwindend, sfeervol, bij vlagen hard, en geeft, mede dankzij de actie van Michiel Kramer, weer genoeg stof tot napraten. In het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken gaat het natuurlijk over de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax.

In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen in de voorgaande sportweek. Dit keer zaten sportjournalisten Leo Driessen (onder meer FOX Sports), Mikos Gouka (Algemeen Dagblad) en analist Alfons Groenendijk aan tafel.
Het Sportforum is in zijn geheel hier terug te luisteren.
Op de vraag wie van de twee zich na het 1-1 gelijkspel in De Kuip de morele winnaar mag noemen zijn de meningen verdeeld. Driessen: "Geen van de twee. Zowel Ajax als Feyenoord zal nu met een katerig gevoel zitten." Groenendijk kiest voor Ajax, want "de kansen van Feyenoord logen er niet om in de eerste helft."
Gouka wijst op zijn beurt weer naar de Rotterdammers. "Vooraf dacht iedereen: dit wordt een probleem voor Feyenoord. Maar dat viel dus reuze mee. Voor zichzelf en voor alle critici hebben ze bij Feyenoord nu echt het gevoel gecreëerd dat ze mee gaan doen om de landstitel."

Kramer in de problemen?

Een dag na de wedstrijd ging het ook over Feyenoord-spits Michiel Kramer. En niet voor het eerst dit seizoen. De aanklager betaald voetbal maakte bekend mogelijk een onderzoek in te stellen naar de actie van de Feyenoorder kort na de gelijkmaker van diens ploeggenoot Dirk Kuijt.
Kramer raakte al dan niet bewust met zijn scheenbeen het gezicht van Ajax-keeper André Onana. Oud-voetballer Groenendijk wil de actie niet goedpraten, maar toont heel voorzichtig ook begrip: "Dit is bij hem een moment van totale euforie. Je bent gewoon heel even van de wereld als je als ploeg een belangrijke goal maakt."
"Er zit op dat moment frustratie in die jongen", gaat Groenendijk verder. "Maar baldadigheid zit ook in zijn karakter."
Driessen: "Je gaat zijn actie toch niet zitten vergoelijken?" Groenendijk: "Nee, maar je moet zo'n jongen ook leren begrijpen. Hij kent momenten van kortsluiting en dan gaat hij over de grens en komt hij in de problemen. Als Kramer dit niet leert beheersen blijft hij in de problemen komen. Dat is voer voor psychologen."

Verrassende Friezen

In de schaduw van de Klassieker viel ook de prestatie van sc Heerenveen op. De Friezen boekten tegen Heracles Almelo (3-1) alweer hun zesde zege van het seizoen, met als resultaat dat Heerenveen momenteel de op twee na beste ploeg van de eredivisie is.
Volgens Groenendijk vallen de puzzelstukjes in Friesland in elkaar. "Dat heeft te maken met het aanblijven aan aantal spelers zoals Sam Larsson, maar ook met de komst van Stijn Schaars van PSV. Hij heeft het plezier teruggevonden en is de leider op het veld die ze nodig hadden."

Erfenis Foppe

Volgens Driessen, getuige bij het duel met Heracles op zondagmiddag, heeft de erfenis van Foppe de Haan, die vorig seizoen slechts twaalfde eindigde met de Friezen, ook invloed gehad op de goede prestaties. "Foppe heeft wat van zijn magie verloren. Dat is voor zijn opvolger (Jurgen Streppel, red.) toch wat makkelijker instappen geweest."
"De sponsoren komen terug, het publiek komt weer opdagen. De oude sfeer bij Heerenveen begint weer terug te komen", sluit Driessen af.
Ster advertentie
Ster advertentie