Binnenland
KRO-NCRV

Gedragspsycholoog RIVM: 'Mensen hebben meer expertise nodig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Gedragspsycholoog RIVM: 'Mensen hebben meer expertise nodig'

"Mensen hebben expertise nodig om in veel verschillende situaties in te schatten wat nodig is." Gedragspsycholoog van het RIVM Reint Jan Renes zegt in Spraakmakers dat het daarvoor belangrijk is om de achterliggende ideeën van de maatregelen uit te leggen.

Renes vergelijkt het volgen van de richtlijnen met koken. In het begin was iedereen amateurkok die de recepten netjes volgde. "Nu wordt steeds meer gevraagd om een chefkok te zijn die met ingrediënten speelt om te zorgen dat er een gezonde maaltijd uitkomt."

Complexere regels

In de eerste fase van de coronacrisis was de urgentie hoog, waren mensen blij met duidelijke richtlijnen en waren mensen gemotiveerd de regels te volgen. Nu de maatregelen na enkele maanden worden versoepeld, gaat de urgentie omlaag en is het ingewikkelder om in te schatten wat nu wel en wat niet mag.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met name moeite hebben met de regels wanneer het om contact gaat – de 1,5 meter, naar buiten gaan of juist thuisblijven. "Een kwart geeft aan het heel lastig te vinden."

Gezond verstand onvoldoende

Het is van belang dat mensen zich beter voorbereiden voordat ze op pad gaan en zo gezonde keuzes maken. Moet je ergens naartoe? Op welke dag en tijd kun je het beste naar de supermarkt?

Wanneer je naar het strand wil, zou het goed zijn om naast het weer ook te kunnen checken hoe druk het is. De gedragsunit van het RIVM, waar Renes onderdeel van uit maakt, adviseert dan ook om ondersteunende middelen te ontwikkelen. "Het is onvoldoende om alleen te zeggen: gebruik je gezonde verstand."

Ster advertentie
Ster advertentie