Binnenland
KRO-NCRV

Krapte op de arbeidsmarkt wél positief voor werknemers: 'Deze tijd is niet zo somber'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Krapte op de arbeidsmarkt wél positief voor werknemers: 'Deze tijd is niet zo somber'

De "enorme omslag" die werkgevers moeten maken om aan personeel te komen, is "niet slecht", zegt Hans Borstlap in Spraakmakers. Hij reageert op een nieuw SCP-rapport. Hieruit blijkt dat werkgevers niet genoeg doen om mensen aan het werk te helpen, of om ze te behouden.

"Waar zijn ze gebleven?", vraagt Geesje Duursma, community-lid en eigenaar van Restaurant Partycentrum De Pleats in Burgum. "Op z'n Fries gezegd: we scharrelen er nog aardig doorheen. Maar voor de keuken kunnen we beslist koks gebruiken." Ja, het restaurantwezen heeft een slecht imago, erkent ze. En er is veel concurrentie Toch snapt ze het niet helemaal. "We hebben een leuk team, betalen goed en hanteren normale werktijden."

Werkgevers solliciteren nu bij werknemers, vertelt Borstlap die het Kabinet recent adviseerde over het hervormen van de arbeidsmarkt. Hij noemt het een "enorme omslag", maar wel eentje die "niet slecht uitpakt." "Het is misschien een sombere tijd, maar ik vind het een positieve tijd. Er zijn tal van nieuwe mogelijkheden om werknemers heel serieus te nemen, zodat zij goed en plezierig aan het werk kunnen."

Krapte gaat niet weg

Er is niet een type maatregel die voldoet, zegt Marcel Hielkema. Hij is directeur van Scalabor en voorzitter van werkgeversorganisatie VNO-NCW Midden. "Die krapte die we nu zien, die gaat niet weg en wordt alleen erger. Dus zult je moeten kijken naar allerlei mogelijkheden om personeel te vinden."

Hij somt op: mensen moeten meer uren maken, je moet kijken hoe statushouders en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de bak kunnen. En bovendien ziet hij veel in innovatie. "Je zult naar het hele scala moeten kijken. Je hebt geen keuze."

Belangrijk inzicht?

Vooral bij de groep 55-plussers is veel winst te behalen, ziet Jeroen Tiel van Randstad. Het uitzendbureau heeft laatst een omgekeerde sollicitatieprocedure georganiseerd. Werkgevers konden solliciteren bij potentiële werknemers. Een belangrijk inzicht? "Nog steeds is het zo dat sommige werkgevers niet overwegen of het niet aandurven om 55-plussers aan te nemen", zegt Tiel. Volgens hem liggen bij die doelgroep nog veel kansen voor werkgevers.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie