Binnenland
NOS

Uitspraak in moordzaak Wiersum: 'Advocatuur sinds die dag heel veel veranderd'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Uitspraak in moordzaak Wiersum: 'Advocatuur sinds die dag heel veel veranderd'

Het gerechtshof Amsterdam doet vandaag uitspraak in de strafzaak tegen twee mannen die worden verdacht van de moord op advocaat Derk Wiersum. Strafrechtadvocaat Geertjan van Oosten was te gast in Met het Oog op Morgen. Hij vertelde dat de zaak grote gevolgen heeft voor de advocatuur.

"Het is 3,5 jaar later. Ik kan me nog heel goed herinneren dat ik in shock en vol verdriet in de rechtszaal stond toen het gebeurde. Sindsdien is er heel veel veranderd in ons vak. Er worden rechters, officieren en advocaten beveiligd. We zijn veel meer gespitst op agressie die ons kan overkomen", aldus Van Oosten.

"Waar we vroeger nog wel eens geneigd waren om dingen met een korreltje zout te nemen en het als een uitbraak van emoties te zien, zijn we nu eerder geneigd om het serieus te nemen. We zijn best gewend om met mensen om te gaan die extreme daden doen, maar het kwam toen heel dichtbij."

'Je krijgt verschrikkelijke verhalen te horen'

"Soms vang je op dat er iets gespeeld heeft, maar advocaten hangen zoiets niet aan de grote klok. Als je dan op een collega afstapt, dan krijg je wel eens verschrikkelijke verhalen te horen. Iemand die een pistool op zijn hoofd heeft gekregen of is bedreigd om in elkaar geslagen te worden", vertelt Van Oosten.

"Het is lastig om het gehele beeld te krijgen. We hebben wel een onderzoek laten uitvoeren en ik geloof dat afgelopen jaar bijna de helft van de advocaten te maken heeft gehad met een vorm van bedreiging. Dat vind ik heel veel."

'We volgen weerbaarheidstrainingen'

"We praten er meer over op kantoor. Als er wat gebeurt, kijken we meteen of actie gewenst is. We volgen weerbaarheidstrainingen waarin we worden geleerd om signalen op te pikken en preventief bepaalde acties uit te voeren. Bepaalde zaken laten we ook bewust of onbewust zitten, omdat er iets aan kleeft waar je niet voor gekozen hebt, zoals beveiliging moeten nemen."

Van Oosten: "Het is goed dat deze zaak wordt afgesloten en ik hoop dat er meer duidelijk wordt over de achtergronden ervan. Dat is het allerbelangrijkste. Ik geloof niet dat deze daders het zelf voorzien hadden op Derk Wiersum. Wat betreft de straf: tegen de twee verdachten wordt dertig jaar geëist. Dat is een forse straf en die is ook op zijn plaats."

oog wiersum

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie