Binnenland
KRO-NCRV

Kinderpardon: 'Illusie te denken dat het probleem definitief is opgelost'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kinderpardon: 'Illusie te denken dat het probleem definitief is opgelost'

De coalitie is er uit: er komt nog één keer een kinderpardon. Daarmee is er hoop voor 630 kinderen én is een kabinetscrisis afgewend, maar tegen welke prijs?

'Helemaal niet klaar'

"Het is een illusie te denken dat het probleem definitief is opgelost", zegt GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik. Hij is blij dat veel kinderen nu kunnen blijven, maar zet zijn vraagtekens bij de belangrijke verandering die is besloten: dat de discretionaire bevoegdheid van de staatssecretaris verdwijnt en bij de IND komt te liggen.

Van Ojik vindt dat dat moet blijven. "Het is de laatste mogelijkheid om nog eens redelijk naar een heel dossier te kijken en dat wordt nu weggehaald bij de politiek verantwoordelijke." Van Ojik vindt dat de staatssecretaris áltijd verantwoordelijk blijft, want die is verantwoordelijk voor de IND.

Quote

Er hoeft maar ergens iets te gebeuren en er komen weer vluchtelingen deze kant op

Kees Boonman, politiek commentator

Ook politiek commentator Kees Boonman denkt dat het met de komst van dit kinderpardon nog niet allemaal koek en ei is. "Dat is precies het punt waar de politiek soms aan leidt'", zegt hij in Spraakmakers. "Er wordt gedacht: we hebben iets afgesproken, dus het probleem bestaat niet meer. Nou, de werkelijkheid is anders. Er hoeft maar ergens iets te gebeuren en er komen weer vluchtelingen deze kant op. Ongetwijfeld duiken er kinderen op." Volgens Boonman vraagt deze realiteit altijd om aanpassingen en politieke flexibiliteit. "En niet alleen om een regeerakkoord, of afspraken."

Lege huls

Joël Voordewind, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie, is blij met de uitkomst van de gesprekken. "We hebben nu een constructief, evenwichtig pakket kunnen bedenken, voor iedereen zit er wat in. Voor ons is het het belangrijkst dat we nu wat hebben kunnen doen voor alle kinderen die jarenlang in onzekerheid hebben gezeten."

Tegelijkertijd maakt dit pakket het asielsysteem beter, denkt Voordewind. "We gaan voorkomen dat mensen langer dan vijf jaar in de procedure zitten. De coalitie is ook bereid daar meer geld voor uit te trekken." Dat het kinderpardon voortaan niet meer wordt toegepast, vindt het Kamerlid niet erg. Voordewind noemt het huidige kinderpardon een 'lege huls', aangezien er per jaar maar 'twee of drie kinderen' onder vallen.

Debat

Vanmiddag begint het debat over dit onderwerp in de Tweede Kamer. Politiek commentator Kees Boonman: "De coalitie zal fier in de Kamer gaan zitten: we zijn eruit, klaar. Maar het is helemaal niet klaar. Het beleid wordt zelfs harder als ik het goed begrijp. Nóg harder, dat stond niet in het verkiezingsprogramma van D66 en de ChristenUnie."

Ster advertentie
Ster advertentie