Binnenland
NOS

Grote vervuilers overhandigen klimaatplan aan Milieudefensie: 'De klimaatcrisis dwingt ons om actie te ondernemen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Grote vervuilers overhandigen klimaatplan aan Milieudefensie: 'De klimaatcrisis dwingt ons om actie te ondernemen'

De 29 grote bedrijven die vriendelijk doch dringend verzocht waren hun verduurzamingsplannen in te dienen, hadden tot afgelopen vrijdag de tijd gekregen van Milieudefensie. De organisatie maakt nu de balans op. In het NOS Radio 1 Journaal een gesprek met directeur Donald Pols.

NOS Radio 1 Journaal

"Alle 29 bedrijven hebben hun klimaatplannen ingediend. Ik moet ze complimenten geven, dat laat zien dat ze de klimaatproblemen serieus nemen. En dat moet ook, want we hebben nog maar acht jaar de tijd als samenleving om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen", zegt Pols.

"De vraag was om een klimaatplan te ontwikkelen en in te dienen in lijn met de internationale klimaatafspraken in Parijs en in lijn met de rechterlijke uitspraken in de zaak Shell", aldus Pols. "Dat betekent heel concreet dat zij een doel moeten stellen: een reductie van hun CO2 met 45 procent in het jaar 2030 en een plan om dat te realiseren."

Kwaliteit beoordelen

"Wij laten die plannen nu beoordelen door een internationaal gerenommeerd wetenschappelijk onderzoeksbureau. We gaan de kwaliteit van die plannen beoordelen en het maakt in principe niet uit of het oude of nieuwe plannen zijn. Het gaat om de kwaliteit en of ze de doelen realiseren", stelt Pols.

"Het is best complex. We verwachten in ongeveer juni een uitslag te hebben over de kwaliteit van de klimaatplannen van de grootste vervuilende bedrijven in Nederland."

Actie

"Ze realiseren zich dat grote bedrijven niet meer aan de kant kunnen blijven staan om de klimaatcrisis te bestrijden. En dat Milieudefensie een relevante partij is om het gesprek mee aan te gaan", zegt Pols.

"Wij hopen dat het niet nodig is om nog een rechtszaak te starten. Onze hoop is dat er 29 kwalitatief goede plannen liggen. Maar de klimaatcrisis dwingt ons om actie te ondernemen en alle actie dat nodig is om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Als dat betekent dat nog een grote vervuiler voor de rechter moet verschijnen dan is dat wat gaat gebeuren."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie