Binnenland

Akkoord over verlagen werkdruk jeugdbeschermers: wat zijn de gevolgen?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Akkoord over verlagen werkdruk jeugdbeschermers: wat zijn de gevolgen?

Er is een principeakkoord bereikt over het verlagen van de werkdruk in de jeugdbescherming. Het aantal cliënten per jeugdbeschermer zal vanaf 1 mei stapsgewijs worden verlaagd, tot uiteindelijk maximaal twaalf kinderen per fulltime medewerker in de loop van 2024. Wat voor een effect gaat dit nieuwe akkoord hebben op de jeugdbescherming?

Akkoord over verlagen werkdruk jeugdbeschermers: wat zijn de gevolgen?

"Voor mij gaat dit betekenen dat ik mijn werk weer kan zoals ik vind dat ik het moet doen", vertelt jeugdbeschermer Hanneke Drevel in Nieuws en Co. "Dat ik tijd heb voor de jongeren, voor hun ouders en de kinderen die ik begeleid. Dat ik betere zorg kan gaan bieden en beter met ze samen kan gaan kijken wat ze nodig hebben om te zorgen dat het weer goed gaat."

Begeleiden

Drevel werkt 22 uur als jeugdbeschermer en begeleidt op dit moment al 11 kinderen. Ze herkent de klachten van een hoge werkdruk goed. "We moeten zoveel dingen doen, we moeten veel registreren en administratie doen. Plus voor de jongeren crisissen oplossen. Je wil eigenlijk ook met elke jongere en kind goed in gesprek om te weten wat er speelt. Dat kost heel veel tijd", vertelt ze. "Ik doe alles voor mijn gevoel alles voor de helft. Ik ben nooit tevreden over hoe iets is gegaan, mijn lijstje is nooit af."

Vermindering

Als het akkoord straks wordt doorgevoerd, hoeft Drevel nog maar zeven kinderen te begeleiden. "Dan kan ik een jongere bezoeken die onlangs op kamers is gaan wonen, daar rustig op de bank zitten, een kopje thee drinken en het hebben over het gewone leven. In plaats van de hele tijd te vragen: heb je dit doel al bereikt? Ben je daarmee aan de slag? Heb je dit al gedaan? Heb je al werk gevonden? Wij zijn nu vaak ons lijstje aan het af ratelen, omdat we moeten verantwoorden wat we doen, maar dat contact is minstens zo belangrijk."

Volgens Drevel is dat zelfs het belangrijkste. "Wij spelen een grote rol in het leven van mensen, niet een rol waar zij voor hebben gekozen. Het wordt opgelegd, dan is het belangrijk dat je een goede samenwerkingsrelatie hebt om tot dingen te komen. Dat kost tijd. Je bent niet na een uur, of drie keer een gesprek, op goede voet met mensen en dat je alles mag zeggen tegen mensen. We moeten best wel veel dingen zeggen die niet fijn zijn om te horen."

Kritiek

Er is ook kritiek op het akkoord. Er zijn al flinke wachtlijsten ontstaan door een tekort aan jeugdbeschermers. Kinderen en jongeren moeten vaak lang wachten totdat ze een jeugdbeschermer toegewezen krijgen. De zorg is dat dit akkoord ervoor gaat zorgen dat de wachtlijsten alleen maar verder zullen groeien. "We kampen natuurlijk al jaren met wachtlijsten, omdat de sector leegloopt. Er zijn heel veel mensen die het werk te zwaar vinden en zeggen: ik wil dit niet langer doen. Elke vertrekkende collega laadt dan een ‘caseload’ achter wat verdeeld moet worden onder de achterblijvende collega’s. Dat betekent dat er extra werkdruk komt, dat betekent dat de volgende collega vertrekt."

Drevel vertelt dat de jeugdbescherming een verloop heeft van maar liefst 20 procent. "Dat is schrikbarend hoog. Dat betekent ook dat je als team steeds weer opnieuw moet bouwen en elkaar weer moet leren kennen. Je werkt veel samen. Er gaan straks ook wachtlijsten ontstaan, maar we hebben jarenlang geprobeerd om die wachtlijsten te beheren met als gevolg dat de sector leegloopt. We kunnen het niet langer waarmaken."

Verwachting

Drevel hoopt met het akkoord dat de werkdruk verlaagd en dat de leegloop van de jeugdbescherming afneemt. Daarmee zouden ook de wachtlijsten vanzelf korter worden. "Dat is wel de verwachting. Afgelopen jaar zijn er heel veel collega’s van ons vertrokken, vanwege de hoge werkdruk. Op het moment dat wij de tijd weer hebben om jongeren en gezinnen goed te begeleiden en op tijd de juiste hulp in kunnen zetten, is de verwachting ook dat die casussen minder tijd gaan kosten. Dat we ze eerder kunnen afsluiten, omdat het gewoon goed gaat en kunnen afschalen. Dan kunnen we weer een andere casus van de wachtlijst halen."

NC Jeugdbescherming

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie