Binnenland

Bouterse wil dat procureur-generaal van Suriname opstapt

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bouterse wil dat procureur-generaal van Suriname opstapt

[NOS] De Surinaamse president Desi Bouterse wil dat procureur-generaal Baidjnath-Panday opstapt. Bouterse heeft de aanklager gevraagd om zijn functie vrijwillig neer te leggen. Het verzoek van Bouterse heeft te maken met de strafeis van 20 jaar cel tegen de president in verband met de Decembermoorden. Volgens Bouterse had de procureur-generaal die strafeis kunnen voorkomen.

Hij verwijt hem vooral dat hij niet kon voorkomen dat de strafeis is voorgelezen, zegt correspondent Harmen Boerboom, ondanks een bevel dat Bouterse daartoe gegeven had. "Het lijkt er nu op dat de hoogste baas van het Openbaar Ministerie daarvoor moet hangen'', zegt hij in het NOS Radio 1 Journaal.

'Bouterse verwijt de procureur-generaal dat hij niet kon voorkomen dat de strafeis is voorgelezen'

Reacties

De oppositiepartijen in Suriname komen later vandaag bij elkaar om een gezamenlijk standpunt te bepalen, zegt Boerboom. "Maar zij hebben altijd gezegd dat het recht in die zaak zijn beloop moet hebben, dat de rechtsstaat gehandhaafd moet blijven en dat de politiek zich niet mag bemoeien met de rechtelijke macht."

De Surinaamse Orde van Advocaten zegt dat de procureur-generaal voor het leven is benoemd en dat de regering hem niet mag ontslaan. Ook de advocaat van de nabestaanden van de Decembermoorden heeft gereageerd. Hij ziet de woorden van Bouterse als een bedreiging aan het adres van de procureur-generaal.

Ster advertentie
Ster advertentie