Naar homepage
Binnenland

Mensen gaan ondanks de beperkingen nog steeds op vakantie: 'De overheid is nu aan zet'

foto: Ter illustratie - ANPfoto: Ter illustratie - ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen gaan ondanks de beperkingen nog steeds op vakantie: 'De overheid is nu aan zet'

Alleen noodzakelijke vliegreizen mogen nog worden uitgevoerd nu de hele wereld code 'oranje' is. Hierdoor moeten onder andere alle pakketreizen van reisbureaus' (reis en verblijf) worden geannuleerd. Maar ondanks dat pakken sommige vakantiegangers alsnog het vliegtuig naar de zon. CEO van Corendon, Steven van der Heijden sprak erover bij Stax&Toine.

Toen Van der Heijden de toespraak van Rutte afgelopen maandag keek schrok hij niet. "Het zat er in dat het ging gebeuren maar het weinige dat we nog hadden, hebben we ook niet meer. Tot half maart kunnen mensen nog wel reizen boeken maar tot die tijd is reizen nog niet mogelijk."

'Doorn in het oog'

Van der Heijden voelt zich niet verantwoordelijk voor de drukte op Schiphol afgelopen weekend. "Wij als Corendon vlogen zelf al niet meer, de paar vluchten die nog gingen werden samen gedaan met andere airlines zoals KLM." Ondanks alle nieuwe restricties kan deze maatschappij blijven vliegen. “Dat komt omdat KLM ook noodzakelijke reizigers wil accommoderen. Maar het onderscheid hier tussen kan niet worden gecontroleerd."

Reisorganisatie TUI reageert schriftelijk als volgt op de nieuwe restricties:

"Het is ons ook een doorn in het oog dat er wel gewoon tickets verkocht mogen worden naar oranje en rode bestemmingen onder het mom van essentiële reizen. Dat gisteravond laat plotsklaps is aangekondigd dat alle landen een oranje reisadvies krijgen, niet op basis van de afgewogen criteria die BuZa en RIVM daarvoor hebben, maar met als basis van politieke druk, is een hele moeilijke boodschap voor ons."

'Politiek is nu aan zet'

Herkenbaar vind ook Van der Heijden. "Toen afgelopen week Curaçao van geel naar oranje ging hebben wij alle reizen moeten annuleren. Uiteindelijk hebben heel veel mensen zelf los een vlucht en hotel geboekt. Deze mensen hebben exact dezelfde reis kunnen maken die wij ook zouden leveren maar niet mochten aanbieden." Desondanks snapt Van der Heijden wel dat KLM blijft vliegen op deze locaties.

"KLM vliegt voor familieherenigingen, diplomaten en zakenreizen. Maar het probleem is dat er op geen enkele manier onderscheid wordt gemaakt en dat die vragen niet worden gesteld. Dat snap ik ook wel zo lang er geen verplichting toe is, de overheid is hierover nu aan zet."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie