Binnenland
AVROTROS

Werk je thuis vanwege het coronavirus? 'Neem een powernap'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Werk je thuis vanwege het coronavirus? 'Neem een powernap'

Grote kans dat jij de komende weken net als een grote meerderheid van Nederland thuis aan het werk bent. Maar kan het thuisnetwerk die drukte wel aan? Hoe houd je de productiviteit hoog? En hoe voorkom je dat er geen oog meer is voor het sociale aspect?

Techjournalist Merijn Doggen in Stax&Toine: "Thuiswerken is geen verkapte vakantie. Hou het ritme aan van je werk. Kleed je aan, kam je haren en schuif fris achter je laptop."

Afgelopen donderdag luidde het advies van de overheid: werk waar mogelijk thuis, beperk sociale contacten en blijf bij milde klachten in bed. We zijn allemaal in de ban van het coronavirus en moeten dit virus met elkaar zien in te dammen.

VPN-netwerk of internet

Veel bedrijven maken voor medewerkers die thuiswerken gebruik van een Virtueel Particulier Netwerk, ook wel VPN-netwerk. Techjournalist Merijn Doggen: "Dat is een manier om in te loggen op het internet en de benodigde programma's van je werk. Met het VPN-netwerk log je als het ware in op de computer van werk."

Als iedereen op het VPN-netwerk werkt, kan het overbelast raken en moet er worden opgeschaald. Er zijn ook bedrijven die een schifting maken tussen voor wie het essentieel is om op de VPN te werken en wie gewoon thuis op het internet kan werken.

Doggen: "Steeds meer bedrijven maken gebruik van Microsoft, Word, Excel, en dat kan tegenwoordig ook op het internet, dan heb je geen VPN nodig."

'Creëer thuis een werkomgeving'

Om thuis goed te kunnen werken, is een goede laptop of computer cruciaal. Heb je geen laptop van werk en zelf ook geen goede laptop? Dan moet je baas een goede laptop leveren.

Zorg ervoor dat de omstandigheden optimaal zijn. Ga aan een bureau zitten met een goede stoel. Doggen: "Probeer voor jezelf een omgeving te creëren dat het echt voelt alsof je gaat werken. Hou ook het ritme aan van je werk. Kleed je aan, kam je haren en schuif fris achter je laptop."

Wil je vanuit huis vergaderen met meerdere collega's? Er zijn veel verschillende apps, die je kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan Google Hangouts en Facetime. Doggen: "Zorg ervoor dat één iemand heel duidelijk de leiding neemt en de vergadering heel gestructureerd afwerkt."

De valkuilen van thuiswerken

Doggen: "Thuiswerken is geen verkapte vakantie, dus gedraag je er dan ook niet naar. Zet je wekker op tijd, kleed je aan en schuif fris aan je zo goed mogelijk gecreëerde werkomgeving thuis."

Doggen waarschuwt voor een sociaal isolement. "Zorg ervoor dat je contact blijft houdt. Probeer een collega af en toe te beeldbellen om intonatie en emotie te horen en even te lachen. Zo zorg je ervoor dat je toch onder de mensen blijft", zegt Doggen.

'Vink je to-do-list af'

Thuiswerken heeft natuurlijk ook zijn voordelen. Op kantoor ben je vaak veel tijd kwijt aan overleg met collega's. Dat is nu een stuk minder. Doggen: "Drink een kop koffie, schep een luchtje, draai een wasje. Gebruik de tijd die je nu over hebt nuttig."

Doggen: "Heb je nog dingen die al een behoorlijke tijd op je to-do-list staan? Je hebt nu eindelijk tijd om deze dingen op te pakken. Dat is belangrijk om jezelf gemotiveerd te houden."

Verlang jij op kantoor wel eens naar een powernap? "Nu kan het, want nu is daar tijd voor", zegt Doggen. Neem wel een powernap van maximaal vijf à twintig minuten. Vergeet dus niet je wekker te zetten. Dan kun je daarna weer lekker productief aan de slag.

Thuiswerken met kinderen

Nu de scholen en kinderdagverblijven voor de meeste mensen ook dicht zijn, vraagt het om veel creativiteit van ouders. Doggen geeft als tip: "Deel het zorgen voor de kinderen op in dagdelen. Bijvoorbeeld je vrouw in de ochtend en jij in de middag."

Een andere tip van Doggen is om het op te lossen met de buren. De ene dag de kinderen bij jou en de andere dag de kinderen bij de buren, mits de gezondheid het toelaat.

De laatste tip van Doggen: "Organiseer een speelkwartier met andere kinderen uit de straat. Dat alle kids bijvoorbeeld om 11.00 uur lekker naar buiten gaan."

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie