Binnenland

Feit of fictie: Dijkhof minst streng voor asielzoekers?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Feit of fictie: Dijkhof minst streng voor asielzoekers?

[AVROTROS] 'Dijkhoff minst streng', kopt de Telegraaf vanochtend. De staatssecretaris zou het meest ruimhartige asielbeleid voeren. De krant concludeert dat aan de hand cijfers over hoe vaak staatssecretarissen over hun hart hebben gestreken bij uitgeprocedeerde asielzoekers. Kloppen deze cijfers en is de conclusie ook terecht?

Als een asielaanvraag wordt afgewezen of een rechter beslist dat iemand met worden uitgezet is er voor deze asielzoeker nog een laatste loket: de staatssecretaris. Deze mag op eigen bevoegdheid beslissen dat iemand alsnog in Nederland mag blijven.

Staatssecretaris Dijkhoff zou dat dus vaker doen dan anderen. Hij heeft bij 30% van de aanvragen van uitgeprocedeerde asielzoekers alsnog een verblijfsvergunning verstrekt. Dat is procentueel vaker dan zijn voorgangers.

De cijfers komen van de IND, de Immigratie en Naturalisatiedienst. Bij voorgangers Albayrak (PvdA) en Hirsh Balin (CDA) was dat 22%. En bij Leers (CDA) en Teven (VVD) was het 26%. Betekent dit ook echt dat de staatssecretaris ruimhartiger is. Lammert de Bruin zoekt het uit.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie